В Україну прийдуть "довгі та дешеві" кошти Європейского інвестбанку

Середа, 8 жовтня 2008, 12:12

Уряд України оцінює як перспективне співробітництво України з Європейським інвестиційним банком (ЄІБ) - одним з найбільших міжнародних фінансових інститутів і головною фінансовою установою Європейського Союзу.

"Кредитні кошти Європейського інвестиційного банку є "довгими" і "дешевими", а готовність ЄІБ до співробітництва з Україною свідчить про високий рівень довіри до нашої країни й визнанні її економічного розвитку", - підкреслив заступник міністра фінансів Володимир Литвин. 

Серед пріоритетних сфер співробітництва з Україною Банк визначив такі сектори, як транспорт, телекомунікації, енергетична інфраструктура, захист навколишнього середовища. На даний час Банком активізовані контакти з українською стороною для реалізації проектів у сфері транспорту й енергетики. 

За інформацією Мінфіну, на сьогодні у стадії підготовки перебувають два проекти: "Ремонт автомобільної дороги Київ-Чоп" і "Будівництво повітряної лінії 750 кВ Рівненська АЕС - Київ", які планується реалізувати за участю Європейського банку реконструкції й розвитку. 

Реклама:

Проект "Ремонт автомобільної дороги Київ-Чоп" спрямований на приведення до європейського рівня транспортно-експлуатаційного стану автомобільної дороги М-06 "Київ-Чоп" на ділянці від Києва (км 14) до міста Броди Львівської області (км 441) - однієї з найважливіших магістральних доріг України, що збігається з панєвропейским транспортним коридором N3: Берлін - Вроцлав - Краків - Львів - Рівне - Житомир - Київ. 

Завдяки проекту "Будівництво повітряної лінії 750 кВ Рівненської АЕС - Київ" планується ліквідувати існуюче обмеження на видачу потужності Рівненської і Хмельницької АЕС, підвищити надійність електропостачання споживачів центральної частини Об'єднаних енергосистем України. 

Для промислових проектів приділяється від 7 до 12 років, для проектів з розвитку інфраструктури - до 20 років з пільговим періодом від 2 до 6 років за фіксованою або плаваючою ставкою. 

Рівень процентних ставок ЄІБ вважається низьким. Ставка складається тільки з базової ставки (LIBOR) і адміністративних видатків (як правило +0,55, не включаючи елементів політичного й економічного ризику конкретної країни. 

Виплати по кредитах здійснюються раз у півроку або один раз на рік. Банк стягує одноразову комісію в розмірі, що дорівнює видаткам банку на проведення оцінки проекту (0,25% від суми кредиту). Разом з тим банк не стягує комісію за резервування коштів. Важливо, що надання кредиту ЄІБ не є "незв'язаним", тобто не передбачає купівлі товарів/послуг від певної компанії або країни, а орієнтується на підхід "оптимального постачання з погляду проекту".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: