Меткомбінатам загрожує повна зупинка виробництва

Понеділок, 6 жовтня 2008, 09:39

Світова криза штовхає українських металургів на скорочення обсягів виробництва й чисельності співробітників.

У п'ятницю Мінпромполітики оголосило про початок масштабної кризи в металургії, повідомляє видання "Комерсант-Україна".

У зв'язку із зниженням світових цін українські меткомбінати більше не можуть конкурувати з китайськими й російськими виробниками.

На складах компаній через проблеми зі збутом накопичилася продукція обсягом у місячне виробництво. Вже зараз зупинилися 17 з 36 українських доменних печей, і металурги розглядають можливість повної зупинки роботи підприємств.

Реклама:

Якщо уряд не вживатиме екстрених заходів з підтримки металургійної галузі, наслідки можуть бути жалюгідними: від недовиконання бюджету й масових звільнень до глобальної кризи української економіки, відзначають експерти.

В Україні працюють 16 металургійних комбінатів і заводів. 2007 року виробництво чавуну склало 35,6 млн. т, сталі - 42,8 млн. т, готового прокату - 36,2 млн. т. За даними комітету Верховної ради з питань промислової й регуляторної політики, частка підприємств гірничо-металургійного комплексу у ВВП - 27%.

За даними Держкомстату, обсяг реалізованої продукції металургійної галузі 2007 року склав 148,28 млрд. грн., або 9,2% ринкової вартості всіх товарів і послуг, зроблених у країні за рік. У загальному обсязі валютних надходжень від експорту металургійна продукція займає 39,9%. На підприємствах галузі працюють понад 500 тис. людей.

Як розповів директор департаменту металургійної промисловості Мінпромполітики Микола Амбросімов, у вересні обсяг випуску металопродукції на українських комбінатах різко скоротився. Зараз обсяг виробництва досяг мінімального значення за останні чотири роки.

Заступник генерального директора Маріупольського меткомбіната ім. Ілліча Сергій Матвієнков стверджує, що якщо на ринку не відбудеться принципових змін,  за два-три тижні більшість металургійних комбінатів буде змушена повністю припинити роботу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: