Криза може бути корисною для України?

Четвер, 30 жовтня 2008, 12:55

Фінансова криза матиме низку позитивних наслідків для громадян України в окремих сферах життя.

Так вважають оглядачі газети газети "Дело".

Зокрема, через фінансову кризу усього за кілька місяців нафта подешевшала удвічі - з 147 дол. за барель до 60-65 дол. Рано чи пізно це падіння відіб'ється на вартості бензину, навіть у такій країні з фактично монополізованим ринком нафтопродуктів як Україна, пише видання. 

Знижені ціни на нафту можуть додати оптимізму і споживачам природного газу, ціна на який вже не перший рік прив'язується саме до ціни барелю "чорного золота".

Реклама:

Криза зуміла уплинути на всіх головних автовиробників, що тепер не на словах, а на ділі прийнялися випускати так називані гібридні автомобілі. Вони і навколишнє середовище забруднюють менше, і бензину споживають не так багато. Крім того, зменшилися рівні автопродажів, що змусило автодилерів піти на безпрецедентні знижки.

Ринок нерухомості, підігрітий небувалим попитом і кредитною активністю банків, повертається на землю. Будівельні компанії все-таки знижують вартість вже побудованих квадратних метрів на 10-15%, а виробники будматеріалів, побоюючись банкрутства, знижують вартість своєї продукції на 50%. 

Банківські заощадження як ніколи захищені. Особливо коли мова йде про великий системний банк. Кризи в різних країнах показали, що будь-якому уряду вигідніше підтримати банк, що похитнувся, грошима з бюджету, ніж дати йому збанкрутувати.

Це означає, що навіть українським вкладникам не варто боятися за свої внески у великих банках.

Криза показала, що агропромислові активи є одними з найбільш стабільних на сьогоднішній день. Це означає, що в найближчі кілька років світові інвестори будуть з особливою увагою розглядати можливості вкласти саме в сільське господарство, що може стати шансом для України.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!