НБУ пом'якшив обмеження для деяких депозитів

Середа, 29 жовтня 2008, 22:05

Заборона на дострокове зняття депозитів не поширюється на відкриті і інтервальні інвестиційні фонди, а також недержавні пенсійні фонди.

Про це йдеться в роз'ясненні Національного банку його постанови №319 від 11 жовтня, розісланій банкам телеграмою №18-311/3496-14715 від 28 жовтня.

"Вимоги пункту 2.4 не поширюються на операції інститутів спільного інвестування (ІСІ) відкритого типу, ІСІ інтервального типу (протягом дії інтервалу), пов'язані з виконанням зобов'язань відповідного ІСІ обов'язкового викупу власних цінних паперів за вимогою інвестора, і на операції НПФ, пов'язані з виконанням зобов'язань відповідного НПФ по здійсненню виплат своєму учасникові", - йдеться в телеграмі, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Як повідомлялося, відповідно до пункту 2.4 зазначеної постанови банк зобов'язаний повернути залучені від клієнта кошти тільки після завершення терміну розміщення внеску (депозиту) у ньому.

Українська асоціація інвестиційного бізнесу (УАІБ), що поєднує всі компанії по управлінню активами ІСІ, зверталася до Нацбанку з проханням скасувати заборону на зняття депозитів у зв'язку з активним вилученням грошей фізичними і юридичними особами з інвестфондів.

Реклама:

Відповідно до українського законодавства, компанії по управлінню активами зобов'язані розраховуватися за наданими до викупу цінними паперами у семиденний термін.

Раніше про домовленості з Нацбанком пом'якшити заборону на дострокове зняття з депозитів коштів для страхових компаній повідомляв глава Державної комісії регулювання ринку фінансових послуг Валерій Альошин, однак у тексті роз'яснення згадка про страхові компанії відсутня.

НБУ також уточнив у розісланій телеграмі, що заборона на покупку іноземної валюти з метою дострокового виконання зобов'язань не поширюється на випадки покупки з метою виплати резидентами іноземним інвесторам дивідендів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: