Показники торгівлі з Росією зростають

Середа, 22 жовтня 2008, 09:24
 

Обсяг торгівлі між Україною і Росією 2008 року може перевищити 40 млрд. дол, незважаючи на міжнародну фінансово-економічну кризу.

Так вважають учасники економічного форуму "Україна - Росія: співробітництво в інноваційній і інвестиційній сферах", що проходить 21-23 жовтня у Києві.

"Ми за останні сім років виросли за обігом  з 9 млрд. дол. Минулий рік ми закрили на рівні 35 млрд. дол., а сьогодні йдемо на рівні 40 млрд. дол. Це порівнянно з цифрами торгівлі України з усіма країнами Європейського Союзу", - відзначив у своєму виступі на форумі надзвичайний і повноважний посол РФ в Україні Віктор Черномирдін.

За його словами, структура торгівлі між країнами поліпшується: зростає частка машинобудування, повідомляє агентство "Інтерфакс Україна".

Реклама:

Посол Росії також відзначив, що перспективним є співробітництво двох країн, зокрема, у космічній, енергетичній і авіабудівельній галузях: цікавий проект випуску літаків Ан-124 (Руслан), Ан-70, Ан-148. "Найцікавіший проект (Ан-124). Він потрібний нам: і Росії, й Україні. Думаю, буде вирішене питання і з Ан-70, він також потрібний", - підкреслив Черномирдін.

За словами заступника міністра економіки України Наталії Бойцун, перспективними напрямками співробітництва можуть стати, серед іншого, авіабудування, автобудування і біотехнології.

При цьому, на її думку, інноваційна сфера може стати майданчиком для розвитку кооперації двох країн: необхідне розширення номенклатури товарів, що торгуються, й інвестиційного співробітництва.

"Нам не хочеться, щоб зростання товарообігу було у прямій залежності тільки від цінової кон'юнктури... 40 млрд. дол. (україно-російської торгівлі) для нас ще не показник", - підкреслила Бойцун.

За її даними, російські інвестиції в Україну вже перевищили 2 млрд. дол. (6% від сукупних іноземних інвестицій), а українські в Росію - лише 110 млн. дол.

Заступник голови Мінекономіки також відзначила, що подальший розвиток економічних відносин буде проходити на фоні спаду у світовій економіці, що необхідно врахувати при розробці відповідних планів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: