2 трильйони доларів не врятували фондові ринки

Понеділок, 20 жовтня 2008, 11:11
 

Більше 2 трильйонів доларів - стільки готові виділити уряди Євросоюзу, США, Росії й країн азіатського регіону на підтримку фінансових ринків.

Така грандіозна цифра виходить, якщо скласти всі обіцянки керівників цих держав, що пролунали минулого тижня, повідомляє видання "Дело".  

Однак навіть обіцяних 2 трильйонів виявилося мало, щоб кардинально змінити спадний тренд світових фондових ринків. За підсумками минулого тижня більшість індексів акцій не змогли продемонструвати впевнене зростання і відіграти падіння минулого тижня. Американський Dow Jones  - усього на 5,7%, англійський FTSE 100 - 1,7%, російський РТС і зовсім звалився на 21%.

Втім, початок минулого тижня був дуже оптимістичним. Європейські фондові індекси в понеділок дружньо продемонстрували рекордне підвищення на 8-13%. Причина - голови 15 країн єврозони погодили план з підтримки європейської фінансової системи.

Реклама:

Великобританія оголосила, що виділить на підтримку фінансової системи до 380 мільярдів євро, з яких 65 мільярдів буде спрямовано на рекапіталізацію комерційних банків.

У той же час Президент Франції Ніколя Саркозі заявив минулого понеділка, що держава гарантує банківські кредити на 320 мільярдів євро, а також створить фонд, що може витратити на рекапіталізацію банків до 40 мільярдів євро.

Кабінет Міністрів Іспанії оголосив про рішення гарантувати банківські борги сумою до 100 мільярдів євро, а також прийняв рішення викуповувати акції тих банків, яким необхідний додатковий капітал.

Така щедрість європейців додала оптимізму учасникам американського фондового ринку: у понеділок Dow Jones «злетів» на рекордні за останні 70 років 11%.

Але вистачило оптимізму ненадовго.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!