Невеликі банки беззахисні перед кризою

П'ятниця, 17 жовтня 2008, 18:43
 

Невеликі українські банки (з активами менше 300 млн. дол.) найбільш уразливі до впливу кризи на фінансовому ринку.

Так вважає аналітик інвестиційної компанії "Конкорд Капітал" Олександр Вікторов, висновки якого відображені в аналітичному звіті, пише агентство "Інтерфакс Україна".

"Спільна думка банкірів, з якими ми поговорили, така, що більшість банків переживе поточну кризу в банківській системі. У той же час, на їхню думку, ризику піддаються банки так званого четвертого "ешелону" (невеликі), однак їхні можливі проблеми будуть мати обмежений вплив на систему, оскільки на частку цих кредитно-фінансових установ доводиться всього 8% сукупних активів банківської системи", - відзначив аналітик.

Вікторов прогнозує, що у випадку погіршення ситуації на фінансовому ринку такі банки стануть потенційними об'єктами поглинань.

Реклама:

У той же час він звернув увагу, що в цілому по сектору ліквідність знаходиться на прийнятному рівні й навіть має тенденцію до поліпшення.

"Кошти комерційних банків на кореспондентських рахунках у Нацбанку подвоїлися з березня 2008 року до 2,3 млрд. дол., що вище вимог НБУ", - відзначив аналітик.

"Однак загальна криза довіри й невизначеність, що охопила банківську систему, фактично паралізували ринок міжбанківського кредитування, а відповідно, й механізм перерозподілу ресурсів від банків з надлишковою ліквідністю до банків, що випробовують її дефіцит", - додав він.

Експерт також підкреслив своєчасність останніх дій Нацбанку, спрямованих на стабілізацію банківської системи країни.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: