Український фондовий ринок варто врегулювати

Понеділок, 8 вересня 2008, 18:59

За результатами торгів у понеділок, 8 вересня, індекс ПФТС додав 3.29%, піднявшись до 498,87 пункту.

За всіма цінними паперами, включаючи корпоративні облігації й ОВДЗ, було укладено 290 угод.

Як повідомляє "FundMarket", обсяг торгів склав 122 млн. грн.

На той же час, UAI-50 (Український Зважений Індекс - FundMarket) зафіксував зростання на 1.29%, піднявшись до 49,68 пункту. Різниця у відображенні індексів полягає в тому, що попит торкнувся лише найбільш ліквідних паперів.

Реклама:

Незважаючи на зростання за підсумками торговельної сесії у понеділок, експерти не поспішають давати позитивні оцінки. Головним драйвером зростання стала інформація про націоналізацію американських іпотечних агентств Fannie Mae і Freddie Mac.

Хоча торги закінчилися позитивно, мабуть, що це лише корекція після значного падіння напередодні, у результаті якого довелося навіть двічі зупинити торги.

Ситуацію коментує керуючий директор в СНД інвестиційного банку Nomura Максим Сельцер. За його словами, для України постійним чинником для зниження котирувань є неврегульованість фондового ринку. Адже дотепер на ПФТС можна виставляти на продаж акції, не маючи їх на руках, відкривати короткі позиції й робити багато з того, що заборонено у цивілізованому світі.

"У результаті - вже у найближчому майбутньому бажання певних гравців купити папери за номіналом може здійснитися. Індекс ПФТС можна опустити до будь-якого рівня", - підкреслює експерт.

За акціями компаній першого рівня лістингу було зафіксоване зростання: ВАТ "Укрнефть" (+ 5,83%), АК "Банк соціального розвитку "Укрсоцбанк" (+ 4,20%), ВАТ "Мотор Січ" (+ 2,77%).

Тим часом лідерство за обсягами у ВАТ "Запорізький завод феросплавів" - 10 млн. грн.

Загальний попит склав 133,86 млн. грн., додавши 10,59%.

Найбільше зниження цього дня показала гірничорудна галузь (- 1,13%). Більш значне зростання показав сектор нафти й газу, індекс якого піднявся на 3,13, напевно, на побоюваннях, пов'язаних з новим тропічним ураганом.

Нагадаємо, що індекс ПФТС з початку року знизився більш ніж на 58%, пробивши 500 пунктів напередодні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: