Надії уряду знизилися у ціні

Понеділок, 8 вересня 2008, 11:27

Падіння споживчих цін загальмувалося.

Дефляція у серпні склала усього 0,1%, що значно менше очікувань Кабміну (0,4%), які були підкріплені зниженням цін у липні на 0,5%.

Таким чином, втримати річну інфляцію на рівні 15,9% неможливо, констатують експерти.

Як повідомляє видання "Комерсант-Україна", нові соціальні ініціативи уряду й підвищення цін на газ для населення призведуть до можливого прискорення зростання цін у вересні до 0, 5-1%, а річної інфляції - до 20%.

Реклама:

Зниження споживчих цін у серпні сповільнило темпи інфляції з початку року на 0,1%, до 14,8%, а середньорічної інфляції - на 0,8%, до 26%, повідомив у п'ятницю Держкомстат.

Дефляція цього року фіксується вже другий раз - у липні ціни знизилися на 0,5%. На серпень прем'єр-міністр Юлія Тимошенко очікувала аналогічної динаміки - дефляцію у 0,4%. Такий показник з урахуванням низької інфляції вересня-грудня повинен був стримати зростання цін наприкінці року на рівні 15,9%.

У Міністерстві економіки відразу після появи даних з інфляції виступили із заявою, що триваюча вже другий місяць поспіль дефляція є результатом "реалізації комплексу антиінфляційних заходів уряду й НБУ".

Разом з тим Мінекономіки називає й інші причини зниження цін: збільшення депозитів фізичних осіб на 22,8%, падіння цін на світовому ринку нафти, сезонне зниження цін на овочі й фрукти.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: