Євро відвойовує позиції у долара

Понеділок, 8 вересня 2008, 10:21

Курс євро підвищується відносно долара США у понеділок.

При цьому падіння ієни щодо єдиної європейської валюти є максимальним за сім тижнів, повідомляє агентство "Інтерфакс Україна" з посиланням на агентство Bloomberg.

Японська валюта знижується також і до американської. Новина про те, що уряд США узяв під контроль дві найбільші іпотечні компанії країни Fannie Mae і Freddie Mac викликала спекуляції, що інвестори можуть почати покупку високоприбуткових активів.

При здійсненні операцій carry-trade інвестори займають кошти в країнах з низькою процентною ставкою й купують активи з більш високою прибутковістю. Ставка в Японії находиться на рівні 0,5% річних, у той час як у США, наприклад, вона становить 2%, а в єврозоні - 4,25%.

Реклама:

Зниження ціни долара відносно євро й фунта стерлінгів обумовлене очікуванням негативної статистики з ринку нерухомості й роздрібних продажів США, публікація якої запланована на цьому тиждні.

Зокрема, експерти прогнозують, що роздрібні продажі без урахування автомобілів упали у серпні на 0,2%, що стане першим зниженням показника з лютого.

"Долар як і раніше слабше за основні валюти, - відзначає Осаму Такашима з фінансової установи Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ. - Економіка США погіршується".

Євро торгується на рівні 1,4401 дол. у порівнянні з 1,4267 дол. на американських торгах у п'ятницю. Єдина європейська валюта також подорожчала до 156,56 ієни з 153,67 попереднього торговельного дня, а американська - до 108,71 ієни з 107,73 ієни.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: