НБУ вимагає від банків прискорення перехіду на чипові карти

П'ятниця, 5 вересня 2008, 11:22

Національний банк України (НБУ) вимагає від банків прискорення перехіду до випуску чипових платіжних карт для більш ефективної протидії шахрайським операціям

Про це йдеться у листі НБУ, повідомляє агентство "Інтерфакс Україна".

НБУ також зобов'язав банки обмінюватися відеоматеріалами й іншою інформацією, здатною скоротити збиток від шахрайських операцій.

У листі відзначається, що 2007 року кількість шахрайських операцій з використанням платіжних карт у порівнянні з 2006 роком зменшилася майже вдвічі, але сума збитків за цими операціями збільшилася на 3% - до 1,235 млн. грн.

Реклама:

"Усі збитки банків (понад 97,7%) пов'язані з використанням платіжних карт міжнародних платіжних систем, а саме Visa і MasterCard, і лише 2,3% - це карти одноемітентних (внутрішньобанківських) платіжних систем. Така ситуація  пояснюється тим, що банки зазнають збитків від шахрайських операцій переважно за операціями з платіжними картами, які мають магнітні смуги", - пояснюється у листі.

Як повідомлялося, загальна кількість платіжних карт, емітованих українськими банками (за якими була здійснена хоча б одна операція), у січні-червні 2008 року збільшилася на 9% - до 44,7 млн. шт.

На ринку домінують карти міжнародних платіжних систем. За даними НБУ, у першому півріччі-2008 кількість операцій з використанням платіжних карт зросла на 25% у порівнянні з аналогічним періодом 2007 року - майже до 311,5 млн. , а сума операцій збільшилася на 75% - майже до 164 млрд. грн.

При цьому обсяг операцій із зняття готівки зріс на 65,9 млрд. грн. - більш ніж до 156,2 млрд. грн., що становить 95% від загальної суми операцій за платіжними картками.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: