Верховна Рада поверне 25% мита на імпорт автомобілів

Четвер, 11 вересня 2008, 10:37

Верховна рада поверне 25% мита на імпорт автомобілів

На наступному тижні Верховна Рада розгляне законопроект, що передбачає збільшення імпортного мита на автомобілі з діючих 10% до 25%, пише газета "Дело".

Мита були зменшені в травні у зв'язку з вступом України до СОТ. Однак вітчизняні лобісти вітчизняного автопрому мають намір повернути старі правила.

Навесні вони змогли пролобіювати у Верховній Раді закон, що відновлював мито у 25% на імпортні автомобілі.

Реклама:

Проти закону різко виступив Президент. Голова держави вказав, що закон у такому вигляді суперечить зобов'язанням, узятим Україною перед Світовою організацією торгівлі.

Дві найбільші фракції Ради - Партія регіонів і БЮТ - мають достатню кількість голосів для подолання вето. Член профільного комітету й депутат від Партії регіонів Дмитро Святаш упевнений, що політичне рішення прийняте й депутати переборють вето Президента на закон.

Закон, що передбачає мито у 25% на імпортні автомобілі, схвалений Комітетом з питань податкової й митної політики.

Документ складається з двох частин. У першій мова йде про підвищення ставок мита на м'ясо великої рогатої худоби. Однак справжній смисл документа у другій його частині, що складається з кодів за товарними позиціями. У ньому майже сотня товарів, за якими зниження ввізного мита відсувається на початок 2009 року.

Відстрочка ставки у 10% за нормами СОТ може викликати негативну реакцію з боку організації. Країна вступила до організації, а законодавство не змінюється. Це може викликати санкції й з боку СОТ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: