Страховики грають не за правилами

Понеділок, 1 вересня 2008, 11:40

У страховому секторі України існують серйозні проблеми із сплатою податків.

Про це заявив директор департаменту контролю за фінансовими установами й операціями у сфері ВЕД Державної податкової адміністрації України (ДПАУ) Тетяна Сисоєва в коментарі щотижневику "Зеркало недели".

"Якщо в банківському секторі схеми мінімізації податків сьогодні й виявляються, то вони не є масштабними й не носять системного характеру. А от проблеми у страховому секторі - серйозні", - підкреслив експерт.

Вона відзначила, що для кожного страховика окремо існує єдина можливість зменшити об'єкт оподатковування шляхом передачі ризиків у перестрахування.

Реклама:

"Однак таке переміщення грошових потоків не повинне впливати на податкову віддачу зі страхового сектора, яка, здавалося б, не повинна бути меншою за 3% (індивідуальна для страховиків ставка податку на валовий дохід). У нас же виходить майже вдвічі менше", - сказала Сисоєва.

Експерт відзначила, що на сьогоднішній день виявлено три основних центри мінімізації податків на страховому ринку України. Зокрема, це СК "Аванте" (входить до групи компаній "Лема"), СК "Ініціатива" (раніше СК "Міжнародний страховий альянс", Рівне), а також існуюча донедавна київська РСК "Дніпро", на якій "замикалися довгі ланцюжки операцій з відходу від оподатковування".

"Після перевірки налоговиків компанія РСК "Дніпро" збанкрутувала, але гроші зникли: через вексельну схему розрахунків вони зникнули у невідомому напрямку", - сказала Сисоєва.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: