Відкриті інвестфонди втрачають у вазі

П'ятниця, 4 липня 2008, 11:55

Більше 120 млн. грн. склав чистий відтік коштів з відкритих інвестфондів за перші 6 місяців 2008 року.

Як повідомляє "FundMarket" , за підсумками щомісячного аналітичного огляду, серед причин подальшого поглиблення фондової кризи - невтішна банківська статистика, що засвідчила подальше списання іпотечних активів.

Крім того це ще зменшення прибутків та збитки міжнародних банків, поточні негативні дані щодо інфляції та безробіття в США та Європі, а також погіршення прогнозів макроекономічного розвитку провідних країн світу.

Продовжували зростати до рекордних рівнів ціни на продовольчі товари та нафту, відповідно збільшуючи інфляційні очікування та тягнучи донизу котировки акцій авіа - й автокомпаній. Водночас значне зростання (до 14%) демонстрували міжнародні сировинні фонди (серед лідерів - фонди з енергетичною направленістю інвестування).

Реклама:

Основна причина, через яку вкладники поспішно вилучають кошти з фондів, - їхня негативна прибутковість.

За підсумками першого півріччя жоден з відкритих фондів не зміг принести інвесторам прибуток. "Найкращий" результат продемонстрував "Парекс фонд Українських облігацій" - мінус 3,7%. Втрати більшості фондів знаходяться в діапазоні 5-15%.

Керуючі фондів, пояснюючи такі провальні результати, посилаються на негативну динаміку українського фондового ринку й підкреслюють, що індекс ПФТС за першу половину року впав на 34,6%.

Подальша поведінка вкладників буде залежати від динаміки фондового ринку. "У випадку подальшого зниження цін на акції українських підприємств відтік коштів з фондів продовжиться. Але як тільки ринок стабілізується, можна чекати, що багато інвесторів повернуться у фонди", - говорить віце-президент компанії Foyil Asset Management Дмитро Мошкало.

А от єдиної думки з приводу того, чи буде ринок і далі падати, чи вже почне потроху відвойовувати втрачене, в аналітиків немає.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: