Інфляція й дефіцит зовнішньої торгівлі - це основні фактори ризику для економіки України

Четвер, 24 липня 2008, 16:47

Зростання інфляції й збільшення дефіциту зовнішньої торгівлі залишаються основними факторами ризику для економіки України, хоча, в цілому, макроекономічна ситуація знаходиться на прийнятному рівні.

Так вважає президент Асоціації українських банків (АУБ) Олександр Сугоняко, повідомляє агентство "Інтерфакс Україна".

"Торговельне сальдо становить мінус 8,8 млрд. дол. - і це свідчить про те, що в нас порушений баланс експорту й імпорту. В нас негативне торговельне сальдо, як з країнами СНД, так і з країнами Євросоюзу", - сказав він на прес-конференції в четвер.

В той же час, голова найбільшої банківської асоціації обвинуватив владу країни в необґрунтованому нарощуванні соціальних видатків з бюджету, що створює передумови для подальшого зростання цін.

Реклама:

"Ліберальна соціальна політика без прив'язки до реальних економічних результатів призвела до високих темпів інфляції. І це найбільша небезпека сьогодні в країні", - підкреслив він.

До того ж, Сугоняко відзначив, що висока інфляція стала причиною виникнення курсової невизначеності. "Зараз незрозуміло, що з курсом. Валютні ризики зараз не визначені", - додав він.

В той же час, Сугоняко підкреслив, що уповільнення темпів зросту активів українських банків варто позитивно оцінювати, оскільки такий процес знижує ризик виникнення кризових явищ.

За його словами, зріст активів банків України 2008 року у 25-35% можна вітати, після того як 2007 року вони зросли на 74,9% - до 617,6 млрд. грн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: