Вугілля дорожчає

Вівторок, 22 липня 2008, 17:37

Ціна на вугілля зросла вдвічі за останній рік.

При цьому експерти вважають за можливе подальше зростання цін на вугілля на фоні енергетичної кризи в Китаї й проблем із запасами в найбільших країнах-експортерах.

Про це повідомляє агентство "Інтерфакс Україна" з посиланням на видання Financial Times.

Зростання цін відбувається на фоні інтересу до вугільного сектору хедж-фондів та інших інвесторів, які шукають можливості для інвестування коштів у більш ліквідні ринки.

Реклама:

"Ми відзначаємо збільшення кількості інвесторів, які шукають прямі підходи до ринку замість покупки акцій вугільних компаній", - відзначає керівник підрозділу компанії Credit Suisse Адам Найт.

"Китайська енергетична криза, ймовірно, буде основним індикатором цін на вугілля в найближчі декілька місяців", - вважає стратег інвестиційної компанії Merrill Lynch Франциско Бланш.

Вартість форвардного контракту на вугілля з поставкою через рік в Азії збільшилася за останній рік на 124% - до 153 дол. за тонну. На початку липня ціна досягала рекордних 179,5 дол. за тонну.

Китай виробляє величезну кількість енергетичного вугілля, однак, основна його частина споживається всередині країни. Ситуація на енергетичному ринку КНР спотворюється урядовим контролем цін, що скоротив стимули для збільшення видобутку вугілля.

У зв'язку із цим обсяг експортованого Китаєм вугілля впав більше, ніж на половину за останні чотири роки, а у квітні країна стала чистим імпортером цього виду сировини.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: