Українських металургів заженуть у кут

Середа, 2 липня 2008, 12:02

Дефіцит коксівного вугілля в Україні найближчим часом може загостритися.

У вівторок 1 липня російський уряд створив міжвідомчу групу, яка розгляне питання введення обмежень на експорт з країни коксівного вугілля, повідомляє "Комерсант - Україна" .

Учасники ринку високо оцінюють можливість введення обмежувальних заходів у вигляді експортних мит або квот уже до кінця року.

У цьому випадку українські металурги не зможуть швидко компенсувати поставки російського вугілля - на його частку припадає 12,5% вугілля, що споживається в країні.

Реклама:

У 2008 році в Україні, за прогнозами Мінвуглепрому, буде добуто 25-26 млн. т коксівного вугілля, спожито близько 32 млн. т, 4 млн. т металурги планують імпортувати з Росії, 2-3 млн. т - з Польщі, Австралії, США та Казахстану.

Найбільші російські виробники металу зажадали від Віце-прем'єра Росії Ігоря Сечіна обмежити експорт коксівного вугілля.

"Російські металурги вже давно намагаються домогтися обмежень експорту коксівного вугілля, значну частину якого купують українські металурги", - говорить голова правління Маріупольського меткомбінату ім. Ілліча Володимир Бойко.

"З урахуванням загострення політичних відносин між країнами в російських металургів зараз з'явився реальний шанс домогтися цих обмежень. Думаю, вони будуть введені вже до кінця року", - вважає генеральний директор компанії CoalImpex, що проводить імпортно-експортні операції на ринку вугілля, Василь Кононов.

Якщо імпорт із Росії стане нерентабельним, може виникнути ситуація, коли частина українських металургів, які залежать від імпорту, буде змушена тимчасово скоротити обсяги виробництва металу", - погоджується голова Союзу доменників Владислав Терещенко.

Зараз найбільший об'єм імпортованого вугілля споживають "Запоріжсталь" та "Індустріальний союз Донбасу". Вчора в цих компаніях загрозу припинення постачання вугілля з Росії коментувати відмовилися.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: