Рівень глобальних ризиків для економіки України занадто високий

П'ятниця, 11 липня 2008, 16:27

Нинішня світова економічна криза для України може виявитися більш проблемною, ніж криза 1998 року.

Так вважає більшість учасників дискусії «Новий економічний устрій і його вплив на Україну», яка пройшла під час пленарного засідання 5-го щорічного саміту Ялтинської європейської стратегії.

Голова Національного банку Польщі Лешек Бальцерович вважає, що Україні не варто повторювати помилки Європи - їй варто змінити грошовий режим і полегшити податковий тягар.

«Не потрібно копіювати Європу в тому, що називається «євросклерозом». З таким податковим тиском неможливо сподіватися на зміни. Треба просто змінити монетарний режим і провести реформу видатків». На його думку, з інфляцією вищою за 10% неможливо конкурувати на рівні країни в довгостроковій перспективі.

Реклама:

«На поточному етапі європейської кризи небезпека для України також велика. Ми були дуже успішними на першому етапі цієї кризи. Але зараз загроза зросла», - відзначив у ході дискусії голова ради Національного банку України Петро Порошенко.

«Якщо в нас буде така ж інфляція, це сповільнить зростання. Для того, щоб боротися з цим, необхідна філігранна діяльність уряду й парламенту, але цього немає. Ми занадто наблизилися до справжньої кризи», - сказав Порошенко.

На його думку, для України найгіршим може бути 2009 рік, коли піднімуться не тільки світові ціни на нафту, але й ціна на російський газ.

«І саме тут необхідно буде об'єднатися всім лідерам націй - для вирішення проблем, які матимуть місце у 2009 році», - зазначив Порошенко.

Директор Центру Брюгель Жан Писані-Феррі відзначив, що однією з основних особливостей української фінансової системи, яка робить її уразливою перед кризою, є прихильність до долара. «Україна - єдина країна в регіоні, прив'язана до долара», - підкреслив він.

Як повідомлялося, в Ялті проходить 5 щорічний саміт міжнародної мережі "Ялтинська європейська стратегія" (YES) - найбільш впливовий неурядовий форум з питань України і Європейського союзу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: