НБУ має підстави для проведення жорсткої монетарної політики

Понеділок, 9 червня 2008, 11:16

Посилення дії фундаментальних інфляційних факторів в Україні вимагає жорсткості монетарної і фіскальної політики.

"Прискорення росту вузької базової інфляції свідчить про посилення дії фундаментальних інфляційних факторів, що вимагає більш рішучих дій з жорсткості монетарної і фіскальної політики", - повідомляє "Інтерфакс Україна" з посиланням на інформацію з офіційного сайту НБУ.

Серед факторів впливу на інфляцію в повідомленні називають: посилення інфляційних очікувань (в основному через політичну невизначеність), ситуація із пропозицією на продовольчих ринках, високі темпи зростання видатків державного бюджету, а також зростання цін на продовольство та енергоносії на світовому ринку.

"Високі темпи росту споживчої інфляції, інфляції цін виробників і їхній рівень (у квітні в річному вимірі - 30,2% і 37,6% відповідно) свідчать про значну ймовірність подальшого інерційного посилення інфляційних процесів", - відзначається в повідомленні.

Реклама:

При цьому, по оцінці НБУ, низький рівень фінансування з держбюджету інвестиційних видатків стримує проведення необхідних структурних реформ і несе погрози для стійкого економічного росту.

У повідомленні також відзначається зниження ділової активності на ринку нерухомості. "Протягом 2007 року інвестиційна діяльність була на високому рівні, інвестиції в основний капітал виросли на 28,9%... У першому кварталі 2008 року, за нашими оцінками, ріст інвестицій становив близько 10%.

Незначне вповільнення обумовлене високою базою порівняння і зниженням будівельної діяльності внаслідок охолодження ділової активності на ринку нерухомості", - говориться в документі.

Щодо впливу кредитування на інфляцію Нацбанк відзначає, що в 2007 році його можна оцінити на рівні 2,5 п.п. "Зростання наявних доходів за рахунок кредитування в 2007 році склав 53,7 млрд грн (темпи зросту кредитів населенню становили 97,8%), що, за нашими оцінками (за інших рівних умов), привело до зростання розриву ВВП на 1 п.п., внаслідок чого додаткове зростання інфляційного тиску з боку попиту склало 2,5 п.п. (з 16,6%)", - говориться в повідомленні.

Основними банками-позичальниками на зовнішньому ринку на початку року, по даним НБУ, виступали ОТП Банк ($656 млн), Райффайзен банк Аваль ($450 млн) і ВТБ Банк ($297 млн).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: