Імпортери можуть оскаржити рішення Держмитслужби

Середа, 25 червня 2008, 12:40

Державна митна служба повинна застосовувати норми угоди зі Світовою організацією торгівлі (СОТ) інакше імпортери зможуть оскаржити ії дії в судах.

Так вважає юрист Адвокатського об'єднання "Волков і Партнери" Тарас Розпутенко.

"Із правової точки зору, у випадку колізій норм закону й міжнародного договору, митні органи повинні застосовувати відповідні норми міжнародного договору", - сказав він в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" .

У той же час Розпутенко відзначив, що існує ймовірність застосування митними органами норм новоприйнятого закону.

Реклама:

У цьому випадку, за його словами, суб'єкти підприємницької діяльності зможуть оскаржити дії митних органів в адміністративних судах, які можуть зобов'язати застосовувати норми міжнародного договору.

Але він нагадав, що навіть якщо Конституційний суд визнає окремі положення закону неконституційними, сподіватися на повернення сплаченого на період чинності закону мита не варто.

Він висловив думку, що прийняття Верховною Радою такого закону й можливе подолання вето на нього фактично свідчить про небажання України виконувати зобов'язання, покладені на неї міжнародним договором і відповідними протоколами СОТ.

Як повідомлялося, депутати 3 червня 2008 року прийняли виправлення в закон "Про митний тариф", у якому переважна більшість його норм приводилась у відповідність із вимогами СОТ, однак по деяким позиціям робилися виключення.

У секретаріаті президента й Держмитслужбі прогнозували вето президента на цей закон. Крім того, юристи висловлюють сумніви в його правочинності навіть у випадку подолання вето, тому що він суперечить міжнародній угоді, якою оформлене приєднання України до СОТ.

Президент Віктор Ющенко 20 червня повернув закон у парламент, однак профільний комітет рекомендував депутатам перебороти вето.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: