МВФ призвав Україну до проведення строгої монетарної політики

П'ятниця, 13 червня 2008, 12:25

Міжнародний валютний фонд (МВФ) призвав Україну до проведення строгої монетарної політики і більш гнучкого обмінному курсу гривні в умовах рекордної інфляції та невизначеності відносно економічного росту.

Як повідомляє "Лігабізнесінформ" з посиланням на агентство "Reuters", директора МВФ висловлюють заклопотаність зростом уразливості деяких макроекономічних показників", - пише Фонд у річному звіті про українську економіку.

"Висока інфляція і збільшення дефіциту поточного рахунку платіжного балансу відображають нестабільність на світових товарних ринках при наявності високого внутрішнього попиту", - говориться у звіті.

МВФ звертає увагу української влади на збільшення кредитування на внутрішньому ринку, включаючи кредитування у валюті, що в умовах високих цін на житло збільшує ризики.

Реклама:

Разом з тим, за даними МВФ, вплив на українську економіку нестабільності на світовому фінансовому ринку й кризи на американському іпотечному ринку почав скорочуватися.

"Невизначеність із перспективами економічного росту на Україні через світову фінансову кризу вимагають зміцнення фінансової дисципліни", - відзначає фонд.

МВФ також призвав уряд України домогтися збалансованого бюджету на 2008 рік.

Нагадаємо, раніше голова Ради Нацбанку України Петро Порошенко заявляв, що НБУ послабить впроваджену монетарну політику у випадку, якщо економіка продемонструє помітне охолодження.

Порошенко відзначив, що НБУ усвідомлює, що впроваджена монетарна політика виявилася досить жорсткою. Однак, обмежувальні заходи Нацбанку, почали спрацьовувати.

Про це свідчить уповільнення росту монетарної бази з початку поточного місяця до 0,5% і вповільнення росту грошової маси до 1%.

Однак, за словами Порошенко, монетарна політика не мала очікуваного впливу на вповільнення росту інфляції, оскільки не була підкріплена адекватними діями уряду і парламенту.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!