Визначено ризики для АПК на фоні вступу до СОТ

Вівторок, 10 червня 2008, 18:05

Заступник Міністра агропромислової політики України Валентина Завалевська назвала 3 основних ризики, які пов'язані  зі вступом України до СОТ.

Це, зокрема, лібералізація тарифного режиму, невідповідність вітчизняної сільськогосподарської продукції міжнародним стандартам, фіксування рівня держпідтримки аграрного сектора відповідно до вимог країн-учасниць СОТ.

Як передає "Лігабізнесінформ ", Завалевська відзначила, що всі країни, які вступили до СОТ, приймають, зокрема, такі зобов'язання.

Мається на увазі: держпідтримка сільського господарства, доступ на ринок сільськогосподарських і продовольчих товарів, санітарні і фітосанітарні заходи, а також експортна конкуренція сільськогосподарської і продовольчої торгівлі.

Реклама:

Завалевська підкреслила, що вступ до СОТ при цьому, безумовно, дозволить Україні забезпечити зростання внутрішнього торговельного обороту виробництва, зайнятості, напливу інвестиційних коштів і інтенсифікацію процесу економіко-соціального розвитку як країни, так і АПК у цілому.

Крім того, вступ України до СОТ полегшить доступ вітчизняної продукції на світові ринки, однак одночасно із цим відкриє і внутрішні ринки для імпорту, у тому числі для продовольства.

За словами Завалевської, був змінений базовий період, на підставі якого взяте зобов'язання по обсягам підтримки сільського господарства, а також зменшений розмір средньоарифметичної ставки ввізного мита на сільськогосподарську продукцію, з 13,8% до 10,66%.

Було установлено щорічну тарифну квоту на ввіз в Україну цукру-сирцю в обсязі 260 тис. тонн. по ставці ввізного мита в розмірі 2% його митної вартості, а також зменшене мито на увезення насінь соняшника, узяте зобов'язання не застосовувати експортні субсидії на сільськогосподарські товари, установити прозорий режим для сільськогосподарських виробників (полягає в скасуванні нульової ставки ПДВ для українських виробників молока й м'яса).

Крім того, основним фактором, що буде впливати на галузь сільського господарства, є зниження імпортних тарифів на використання мита, тобто мито стягується у відсотках до митної вартості товару, а не так, як було раніше - у комбінованій формі.

"Перехід на таке імпортне мито для окремих видів вітчизняної продукції фактично буде означати зниження рівня захисту нашого внутрішнього ринку в десятки разів", - відзначила Завалевська.

Відповідно до її затвердження, цей рівень до вступу до СОТ становив від 50% до 200%, а зараз Україна втратить цей захист.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!