Жорсткість монетарної політики збільшує валютні ризики

Вівторок, 10 червня 2008, 13:32

Жорсткість монетарної політики Національного банку приведе до недооцінки акцій компаній, і різко збільшить валютні ризики.

Про це заявив сьогодні віце-президент Foyil Asset Management Ukraine Дмитро Мошкало, повідомляє "Finance.ua".

"Жорсткість монетарної політики НБУ буде негативно впливати на ліквідність вітчизняного фондового ринку, оскільки приведе до подальшого зв'язування грошової маси на ринку.

В умовах, коли основним завданням монетарної політики стає "убивство" ліквідності, фондовий ринок буде нагадувати губку в пустелі. Фактичні ціни на акції будуть зовсім відірвані від їхньої реальної вартості. Дана ситуація буде зберігатися або до зміни монетарної політики, або до приходу "дощу" із закордонних грошей", - відзначив він.

Реклама:

На думку Мошкала, у результаті такої політики в економіці будуть збільшуватися валютні ризики. Нестача ліквідності приведе до того, що ціна акцій буде знижуватися.

Активи, що дуже подешевшають, можуть викликати такий же інтерес у міжнародного спекулятивного капіталу.

"Сьогодні ні Національний банк, ні Кабмін даний ризик як істотний не розглядають у силу того, що прецедентів на вітчизняному ринку ще не було. Однак залученість України у світову економічну систему зростає, з усіма плюсами та мінусами, що випливають звідси", - підкреслив віце-президент Foyil Asset Management Ukraine.

Нагадаємо, 6 червня Національний банк опублікував Інфляційний звіт за підсумками травня 2008 року. У цьому документі заявляється, що поточна ситуація вимагає від НБУ "більш рішучих дій щодо посилення монетарної та фіскальної політики".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!