Суд визнав протиправним обмеження НКРЕ обсягу постачання газу "Укргаз-Енерго"

Четвер, 24 квітня 2008, 11:03

Окружний адміністративний суд Києва 18 квітня 2008 року виніс постанову про визнання протиправною постанови Національної комісії регулювання електроенергетики (НКРЕ) України №3 від 8 січня 2008 року щодо обмеження обсягу природного газу, який спільне підприємство "Укргаз-Енерго" може щорічно постачати кінцевим споживачам, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Суперечка між компанією та регулятором триває з березня 2006 року, коли НКРЕ видала СП ліцензію на постачання 5,04 млрд куб. м газу на рік.

"Укргаз-Енерго" створене у лютому 2006 року на виконання російсько-українських домовленостей щодо організації нової схеми постачань в Україну центральноазіатського і російського газу, "Нафтогаз України" і RosUkrEnergo одержали по 50% акцій ЗАТ.

"Укргаз-Енерго" у лютому 2006 року домовилося з RosUkrEnergo щодо поставки до 34 млрд куб. м газу у 2006 році, у 2007-му  - до 62 млрд куб. м, а в 2008-2028 рр. - до 60 млрд куб. м щорічно.

Реклама:

Однак НКРЕ встановило обмеження на підставі затверджених ним же ліцензійних умов, згідно з якими сумарний обсяг постачань пов'язаними підприємствами не може перевищувати 35% загального обсягу споживання природного газу в країні..

Афільовані з "Нафтогазом України" і, відповідно, з "Укргаз-Енерго" компанії на той момент уже мали ліцензії на постачання в цілому 19,07 млрд куб. м газу на рік, тоді як 35%-на частка ринку, за розрахунками НКРЕ, тоді становила 24,11 млрд куб. м.

"Укргаз-Енерго" оскаржувало в суді встановлення комісією обмеження на обсяг постачань, посилаючись на те, що раніше СП і "Нафтогаз України" дістали дозвіл Антимонопольного комітету України на погоджені дії.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: