Костусєв звинуватив Вінського у "дрімучій некомпетентності"

Понеділок, 31 березня 2008, 13:51

Голова Антимонопольного комітету України Олексій Костусєв вважає, що міністр транспорту і зв'язку Йосип Вінський не бажає усувати ручний контроль за галуззю транспорту.

Як передає УНІАН, про це Костусєв заявив сьогодні на прес-конференції.

За словами голови АМК, такі висновки він зробив у зв'язку з блокуванням Мінтрансзв'язку ухвалення рішення про створення Національної комісії регулювання транспорту.

"На жаль, як протидія створенню Нацкомісії використовуються відкриті листи до керівників держави, в яких дається, зокрема, і політична оцінка створенню незалежного регулятора в галузі транспорту, даються посилання на домовленості, досягнуті в рамках коаліційної угоди", - зазначив він.

Реклама:

За даними Костусєва, існує відповідний лист Вінського від 21 березня. "Думаю, що більшість із тих, хто читав послання Віньського від 21 березня, погодяться з тим, що в ньому, по суті, немає ніяких аргументів. Утім, неозброєним оком видно небажання усувати ручний контроль за галуззю", - сказав голова АМК.

При цьому він зазначив, що висновки в листі некомпетентні. "Деякі речі з листа пана Вінського просто вражають своєю дрімучою некомпетентністю. Наприклад, висновок про те, що залізниця працює мало не в стані конкуренції, і не є монополією", - заявив Костусєв.

Нагадаємо, 20 березня міністр транспорту і зв'язку Вінський заявив, що він категорично проти створення Національної комісії з питань регулювання транспорту.

"Категорично проти неї сьогодні - до того, поки ми не завершимо реформування сфери транспорту, а воно не проводилося", - зазначив він.

За словами міністра, оскільки сьогодні транспортна галузь "перебуває в жахливому стані, механізм має бути протилежний - не регулювання, а введення ринкових механізмів формування тарифів".

Як зазначив Вінський, тарифна політика - це також елемент державної політики. "Цією політикою займається міністерство, і цього достаньо", - вважає він.

Раніше заступник генерального директора "Укрзалізниці" Віктор Чорний заявляв, що "Укрзалізниця" також не бачить необхідності у створенні Національної комісії з питань регулювання транспорту (НКРТ).

Нагадаємо, Міністерство економіки оприлюднило проект Закону України "Про Національну комісію регулювання транспорту України". Документ розроблений за дорученням прем'єр-міністра України від 6 лютого 2008 року.

Створення НКРТ, на думку Мінекономіки, має стати дієвим важелем забезпечення посилення ефективності державного регулювання діяльності на ринках природних монополій і суміжних ринках у галузі транспорту, зокрема в питаннях формування цінової (тарифної) політики.

Метою законопроекту є забезпечення ефективності функціонування ринків транспортних послуг на основі збалансованих інтересів суспільства, суб'єктів природних монополій і споживачів транспортних послуг.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: