Кабмін хоче "задавити" сірий імпорт авто

Понеділок, 3 березня 2008, 14:21

Міністерство фінансів має намір зобов'язати всіх суб'єктів малого бізнесу сплачувати ПДВ при імпорті товарів. Це повинно вирішити протиріччя Закону "Про ПДВ" і указу президента про введення спрощеної системи оподатковування, що дозволяло імпортерам автомобілів за допомогою судових рішень ухилятися від сплати ПДВ.

Про це пише видання "Комерсант-Україна".

В 2007 році тільки одне підприємство, що сплачувало єдиний податок, ухилилося від сплати ПДВ на суму понад 1 млрд грн при імпорті автомобілів. Таких випадків не багато, і вони пов'язані не тільки з автомобілями. Але всі ці підприємства далеко не малі.

Нагадаємо, на початку цього року Мінфін ліквідував іншу колізію в Законі "Про ПДВ": підприємства з іноземними інвестиціями-імпортери нафти домагалися через суди незаконного погашення векселів без сплати ПДВ (утрати бюджету в 2007 році - 600 млн грн).

Реклама:

Глава Ради національних асоціацій товаровиробників Валентина Ізовіт розповіла, що великі платники податків неодноразово просили Кабмін скасувати цю пільгу, щоб знизити рівень тінізації економіки. За підрахунками директора Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів Олега Назаренка, виведення з тіні частини імпортних поставок автомобілів спричинить ріст відрахувань у бюджет на 40%.

Тільки через Одеську митницю за дев'ять місяців 2007 року в розукомплектованому вигляді було завезено без сплати податків 28 тис. автомобілів бізнес- і преміум-класу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: