Долар починає зміцнюватися

Четвер, 7 лютого 2008, 15:42

У міру того, як світова економічна громадськість готується до рецесії економіки США, інвестори серйозно стурбовані питанням, куди варто вкладати свій капітал, передає Reuters.

Більшість аналітиків зазначають, що зараз, як не парадоксально, достатньо вигідним вкладенням можуть стати долари. Щоправда, деякі до цього часу стверджують, що доларова епоха закінчується і вкладати гроші в американську валюту не варто.

Зазначимо, що після того, як Федеральна резервна система (ФРС) США несподівано для всіх двічі знизила облікову ставку, долар досяг рекордно низьких позначок щодо решти світових валют. Щоправда, після цього він відіграв уже близько 2% і, на думку деяких експертів, це сповіщає про закінчення слабкості американської валюти.

"Як показує історичний досвід, незабаром після періоду гострого спаду (яким, швидше за все, є I квартал ц. р.) валюта починає різко відновлюватися. Тому можна з великою часткою вірогідності чекати швидкого відновлення американського долара", - вважає представник RBC Capital Markets Адам Коул.

Реклама:

Експерти говорять і про те, що вступ найбільшої економіки в світі до смуги рецесії не ліпшим чином позначиться на Європі і спровокує падіння основних європейських валют, що призведе до зміцнення долара.

"Економіка США гнучкіша, ніж економіки інших розвинених країн. Тому зараз вони поступово починають знижуватися, а американська економіка, навпаки, поступово відновлюється від літнього краху", - зазначає Томас Брендон, який управляє $40-мільярдними інвестиціями в Portfolio Management Consultants (Чикаго).

Але таку песимістичну точку зору поділяють не всі учасники ринку. Наприклад, на думку аналітиків Merrill Lynch, останнім часом різко зросла вірогідність доларової кризи.

Серед можливих чинників, що сприяють зниженню американської валюти, вони називають дії іноземних центробанків, які уповільнюють накопичення доларів або конвертують наявні доларові резерви в інші валюти.

Економісти Merrill Lynch також зазначають, що негативний вплив на долар можуть спричинити спроби близькосхідних експортерів нафти переоцінити свої валюти, прив'язані до національної валюти США. Свій намір країни Персидської затоки мотивують тим, що слабкий долар і рекордно висока ціна на нафту сильно збільшили інфляційний тиск на їхню економіку. Саме у зв'язку з цим такі держави, як Об'єднані Арабські Емірати (ОАЕ), збираються переглянути свою валютну політику.

Нагадаємо, що в 2007 р. долар утратив уже понад 10% щодо корзини валют. Тільки за період із серпня до листопада 2007 р. американська валюта знизилася на 7%. Євро минулого року зріс щодо валюти США на 12,5%. Сьогодні ж, 7 лютого, за 1 євро платять близько 1,4635 дол., тоді як ще станом на 10:00 мск (9:00 за київським часом) за 1 євро давали майже 1,4630 дол. Отже, за порівняно недовгий період європейська валюта подорожчала щодо валюти США на світовому ринку приблизно на 0,03%.

РБК-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!