Україна може розпочати експорт зерна вже з 15 лютого

Четвер, 7 лютого 2008, 14:30

Експорт зерна з України може розпочатися 15 лютого поточного року.

Про це в четвер на прес-конференції повідомив президент Української зернової асоціації (УЗА) Володимир Клименко.

За його словами, експортери заздалегідь не замовляли судна до отримання ліцензії, щоб уникнути таких збитків, як у 2006 році.

Клименко повідомив також, що компанії вже почали звертатися в Мінекономіки, і міністерство готує ліцензії. "Як тільки на руках у компаній будуть ліцензії, після цього вони почнуть експорт", - сказав він.

Реклама:

Разом із тим, Клименко відзначив, що експорт може бути затриманий у зв'язку з можливістю збільшення експортної квоти урядом. За його словами, сьогодні відбудеться засідання урядового комітету під головуванням віце-прем'єра Олександра Турчинова, на якому мають ухвалити рішення про збільшення експортної квоти до 2,9 млн т зерна, а 13 лютого цю постанову винесуть на розгляд Кабінету Міністрів.

Клименко додав, що деякі компанії дістали невеликі квоти на експорт, і їм економічно невигідно експортувати зерно в невеликих суднах.

"Дуже сподіваємося, що квоти будуть розширені, щоб замовити нормальні кораблі", - сказав Клименко.

Нагадаємо, 5 лютого Міжвідомча комісія розподілила квоти на експорт зерна в обсязі 1,2 млн т.

Як повідомили в Мінекономіки, 80% квот із пшениці отримали найбільші компанії - провідні гравці зернового ринку.

При цьому міністерство аграрної політики України пропонує ввести з 1 квітня до 1 липня 2008 р. квоту на експорт зерна в обсязі майже 2,5 млн т. У свою чергу, зернотрейдери не підтримують цю пропозицію і пропонують збільшити експортні квоти до 2,9 млн т зерна.

26 вересня 2007 р. Кабінет Міністрів затвердив квоти на експорт зерна в обсязі 1,203 млн т на період із 1 листопада 2007 р. до 31 березня 2008 р. Зокрема, було дозволено експортувати 600 тис. т кукурудзи, 400 тис. т ячменю, 200 тис. т фуражної пшениці VI класу і 3 тис. т жита.

РБК-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!