Президент розкритикував профспілки й виступив на захист трудящих

П'ятниця, 1 лютого 2008, 12:09

У четвер президент Віктор Ющенко провів нараду з керівництвом профспілок. Глава держави виразив невдоволення тим, як профспілки захищають своїх рядових членів.

Зустріч президента із представниками Федерації профспілок України (ФПУ) відбулася в четвер в залі Будинку профспілок, пише "Комерсант-Україна".

За час зустрічі, що тривала не набагато більше двох годин, президент виступив двічі - відкриваючи засідання й завершуючи його.

З перших же слів Віктора Ющенка стало зрозуміло, що він незадоволений нинішньою роботою профспілок.

Реклама:

"Менше 20% працівників вважають, що їхнє членство в профспілці є реальним захистом їхніх прав. І справа честі для вас - збільшити цей показник", - заявив президент.

Ющенко також висловив претензії щодо того, що ФПУ не проявляє ініціативу в питаннях співробітництва з органами влади й не намагається вплинути на політику держави в тій чи тій сфері.

Президент нагадав: ще в 2005 році, після попередньої зустрічі з керівництвом ФПУ, він підписав указ про створення Національної тристоронньої соціально-економічної ради.

Відповідно до документа, до його складу повинні були ввійти представники Секретаріату президента (СП), уряду й профспілок, а ініціативи ради допомагали би Кабінету Міністрів розробляти рішення в сфері соціальної політики. Втім, далі декларації про співробітництво справа не пішла - досі не сформовано навіть персональний склад ради.

"Хотілося б перетворити його в працюючий орган", - відзначив пан Ющенко.

Пропозиції президента, що стосуються співробітництва із профспілками, цим не вичерпалися. Він заявив, що вважає потрібним закріпити принципи спільної роботи.

"Найкращий варіант - прийняти закон про основи соціального діалогу", - заявив Віктор Ющенко, додавши, що відповідний законопроект уже нібито внесений Секретаріатом президента на розгляд парламенту (в четвер цей документ у базі даних Верховної Ради був відсутній).

Тимчасом представників профспілок цікавили інші проблеми. Виступаючи зі сцени, вони говорили про низькі зарплати, високий травматизм, проблеми своїх галузей і навіть несвоєчасне відшкодування ПДВ. Але найемоційнішим виявився виступ глави ФПУ Олександра Юркіна. Він обвинуватив чинне керівництво Фонду держмайна в спробах "приватизувати профспілкові здравниці в чиїхось приватних інтересах".

Природно, що для представників профспілок, які в радянські часи керували сотнями установ санаторно-курортного типу, це є насущною проблемою - зал кілька разів переривав оратора схвальним гулом і оплесками.

За підсумками зустрічі Ющенко повідомив, що в СП запроваджується посада уповноваженого зі співробітництва із профспілками. Її обійме Лариса Усаченко, депутат IV скликання фракції "Наша Україна", яка до 29 січня працювала радником глави СП Віктора Балоги.

"Економічна правда"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: