Нафтогаз ініціює розірвання контрактів із Укргазенерго

Понеділок, 14 січня 2008, 13:10 -

Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" ініціює розірвання договорів з послуг на транзит природного газу між спільним підприємством "Укргазенерго", оператором газотранспортної системи компанією "Укртрансгаз" і газопостачальними компаніями (облгазами).

Про це повідомило Українські новини інформоване джерело.

За його інформацією, виконувач обов'язків заступника голови правління "Нафтогазу України" Ігор Діденко доручив провести роботу з розриву договорів на транспортування газу між Укртрансгазом і газопостачальними компаніями з одного боку, і Укргазенерго з іншого, зважаючи на постанову Кабінету Міністрів N1729, що визначає порядок забезпечення споживачів України природним газом.

Він також додав, що 11 січня на селекторній нараді в "Нафтогазі України" була озвучена вимога не виконувати договори зі СП і стягувати плату безпосередньо зі споживачів.

Реклама:

Джерело проінформувало, що представники облгазів і Укртрансгазу не підтримали цю ініціативу, повідомляє Обком.

"Більшість компаній посилаються на умови ліцензій НКРЄ (Національна комісія регулювання електроенергетики), згідно з якими вони не мають права укладати договори з газу. Крім того, вони побоюються погіршення фінансового стану", - сказав він.

У прес-службі Укргазенерго повідомили, що вимог про розірвання договорів на транспортування газу компанія не діставала, а розрив контрактів у однобічному порядку заборонений законодавством.

"На початку 2007 року ми уклали 5-річні контракти з усіма компаніями, що транспортують і розподіляють газ по території України. На сьогодні вони цілком виконуються сторонами, ми безперебійно постачаяємо газ до споживача, як і передбачено ліцензійними умовами НКРЄ", - сказав керівник прес-служби Укргазенерго Віталій Кисіль.

На думку глави юридичної компанії "Валерій Сафронов і партнери" Валерія Сафронова, якщо метою документа була спроба усунути СП із ринку, то з правової точки зору вона неспроможна.

8 січня НКРЄ відновила обмеження обсягів постачань газу Укргазенерго на рівні 5,04 млрд куб. м/рік. Укргазенерго вважає незаконним це рішення, а НКРЄ пояснює його рішенням суду.

Закрите акціонерне товариство "Укргазенерго" є ексклюзивним постачальником газу для українських споживачів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: