Будувати трубопроводи в обхід України невигідно - заступник Яценюка

Вівторок, 23 жовтня 2007, 11:54 -

Заступник міністра закордонних справ Андрій Веселовський заявляє про безперспективність створення маршрутів транспортування енергоносіїв в обхід України.

Про це він заявив 22 жовтня в ході міжнародної конференції "Чорноморська синергія" в Одесі.

"Будувати транзитні потужності в обхід України ніхто не захоче. Це невигідно", - сказав дипломат.

З його слів, так званий північний (балтійський) газопровід, який будують росіяни й німці (компанії "Газпром", BASF AG й E.ON AG), буде введено в експлуатацію тільки через десять років.

Реклама:

"Крім того, він буде набагато менш потужним, ніж трубопроводи, що проходять через територію України. Не варто скидати з рахунків і той факт, що через десять років споживання газу в Європі зросте. Балтійський газопровід лише компенсує зростання обсягів споживання, але не замінить українську трубу", - підкреслив Веселовський.

На думку дипломата, серйозною альтернативою російському газу можуть стати газові потоки, які будуть транспортуватися за допомогою сухопутного трубопроводу Nabucco, спорудження якого патронує Європейський Союз.

Цей проект передбачає прокладення до 2011 року газопроводу в Європу з району Каспійського моря.

Кінцевим його пунктом стануть Австрія або Угорщина.

"Ніхто не заважає Україні використати для своїх потреб газ, який транспортує Nabucco. Якщо є альтернативний варіант, вартість газу знижується - такий закон економіки", - констатував заступник міністра закордонних справ.

Як повідомлялося, будівництвом й експлуатацією газопроводу Nabucco буде займатися міжнародний консорціум на чолі з австрійською нафтогазовою компанією OMV.

До складу консорціуму входять також партнери OMV із країн Південно-Східної Європи й Туреччини.

За прогнозами міністра економіки Австрії Мартіна Бартенштайна, через 15-20 років потреби Європейського Союзу в природному газі зростуть приблизно на 250 мільярдів кубометрів, а імпорт цього виду сировини збільшиться на 300 мільярдів кубометрів.

Максимальна пропускна здатність газопроводу Nabucco становитиме 31 мільярд кубометрів - 1/10 частина від передбачуваного зростання потреб ЄС.

Україна - найбільший транзитер російського газу.

Раніше Росія й Німеччина почали реалізацію проекту будівництва Північно-Європейського газопроводу для транспортування російського газу в Європу.

За їх планами, газопровід дасть змогу прямо зв'язати газотранспортні мережі Росії й країн Балтійського регіону із загальноєвропейською газовою мережею, при відсутності на його шляху транзитних держав.

Загальна пропускна здатність СЕГ становитиме 55 млрд. куб. м на рік.

Першу нитку Північно-Європейського газопроводу буде введено в експлуатацію в 2010 році.

"Українські новини"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: