Плюща не задовільняє кокс та антрацит

Вівторок, 23 жовтня 2007, 18:03 -
Міжвідомча комісія при Раді національної безпеки і оборони відзначає погіршення роботи вугільної промисловості. Про це "ЕП" повідомила прес-служба РНБО.

Учасники наради відзначили зниження продуктивності підприємств вугільної промисловості, яке зумовлене погіршенням технічного стану та продуктивності вугільної промисловості, загостренням соціальних проблем у шахтарських регіонах внаслідок розвитку негативних явищ у вітчизняній вугільній галузі, загострення соціальних конфліктів у промисловості.

Члени Комісії констатували, що обсяги видобутку вугілля не задовольняють потреби національної економіки. Сформований в Україні гостродефіцитний паливний баланс, перевага в якому віддається імпортним енергоносіям, створює загрози енергетичній безпеці, не сприяє зниженню рівня енергетичної залежності країни.

РНБО також відзначила, що значна частина завдань, по забезпеченню енергетичної безпеки держави, що стосуються вугільної галузі, залишаються невиконаними.

Фактично, створено систему, у якій відсутні стимули до підвищення ефективності роботи підприємств вугільної галузі. Постійне збільшення обсягів бюджетного фінансування не супроводжується збільшенням обсягу видобутку вугілля.

Реклама:

Погіршення роботи вугільної галузі привело до незбалансованості споживання та постачання вугілля для потреб теплової електроенергетики. Залишається значною кількість фінансових порушень у вугільній промисловості.

Через скрутний фінансовий стан більшість державних підприємств з видобутку вугілля не мають можливості забезпечити оплату праці працівникам за тарифними ставками та посадовими окладами, які встановлені до законодавчо визначеного розміру мінімальної заробітної плати.

Комісія запропонувала розробити програму оновлення основних фондів вугільної промисловості із залученням різних джерел фінансування; вжити заходів для забезпечення виконання лібералізації цін на вугільну продукцію, зокрема шляхом формування конкурентного ринків енергетичного та коксівного вугілля.

Крім того, комісія запропонувала врегулювати ситуацію, що склалася на ринку гірничошахтного обладнання, шляхом забезпечення неухильного додержання суб'єктами цього ринку норм антимонопольного законодавства; здійснити поступове переорієнтування основних обсягів державної підтримки у бік збільшення їх інвестиційного призначення (тобто на будівництво та технічне переоснащення шахт) і ін.

Рішення комісії буде направлене до Кабінету міністрів та враховане при підготовці до розгляду РНБО питань ефективного використання паливно-енергетичних ресурсів та розвитку вугільної промисловості.

"Економічна правда"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: