Лукашенко запропонував "Газпрому" відмовитись від Nord Stream

Понеділок, 15 жовтня 2007, 11:40 -

Президент Білорусі Алєксандр Лукашенко запропонував Росії відмовитися від будівництва газопроводу Nord Stream на користь другої гілки газопроводу Ямал-Європа, що проходить через Білорусь. Натомість Мінськ запропонував Росії звільнити від податків транзит газу територією Білорусі на п`ять років.

На думку Лукашенка, Росія щорічно втрачатиме два мільярди доларів, "прокачуючи нафту обхідним шляхом".

Видання пише, що повернення Росії до проекту будівництва другої гілки Ямал-Європа дозволить "Газпрому" заощадити на транзиті до 1,46 мільярдів доларів. У конці березня 2007 року заступник голови правління "Газпрому" Андрій Круглов говорив, що проект другої гілки трубопроводу Ямал-Європа може бути включений в інвестпрограму 2008 року, проте він туди не потрапив.

Першою гілкю трубопроводу Ямал-Європа зараз прокачується близько 33 мільярдів кубометрів газу на рік. Будівництво другої гілки трубопроводу такої ж потужності не було почате. Зате Росія вирішила почати будівництво трубопроводу Nord Stream, потужністю 27,5 мільярдів кубометрів на рік. Вартість другої гілки трубопроводу Ямал-Європа оцінюється в 2,5 мільярда доларів, а Nord Stream - в 7-12 мільярдів доларів. Але Nord Stream дасть "Газпрому" незалежність від країн, через які йде транзит газу до Європи, - України і Білорусі.

Реклама:

Видання "Врємя новостєй" відзначає, що свій виступ Лукашенко зробив після звістки про те, що ціна на газ на 2008 рік для Мінська складе 67 відсотків від європейської ціни, згідно з раніше укладеним контрактом. Таким чином, спроба Мінська поторговуватися з "Газпромом", для чого 11 жовтня до Москви приїжджала спеціальна делегація, не вдалася.

Газета "Вєдомості" нагадує, що 31 грудня 2006 року Білорусь погодилася на нову формулу розрахунку газових цін. У 2007 році вона складе 100 доларів за тисячу кубометрів газу, в 2008 році - 67 відсотків від середньоєвропейської ціни без транспортних витрат, в 2009 році - 80 відсотків, 2010 - 90 відсотків, а з 2011 року - 100 процентний перехід на європейський рівень ціни. Аналітики вважають, що в 2008 році ціна газу для Білорусі складе 168 доларів за тисячу кубометрів.

УНІАН

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: