Telenor вважає, що в Україні можуть визнати рішення Нью-Йоркського арбітражного суду

Вівторок, 7 серпня 2007, 15:48 -

Компанія Telenor (Норвегія) не бачить перешкод для визнання в Україні рішення Нью-йоркського арбітражного суду у відношенні дочірньої структури "Альфа-груп" ТОВ "Сторм", заявив юридичний радник Telenor Олексій Дідковський на прес-конференції у вівторок, передає "Інтерфакс-Україна".

"Україна приєдналася до конвенції про виконання іноземних арбітражних рішень. Відповідно до цієї конвенції, рішення арбітражного суду в Нью-Йорку може бути виконане в Україні, якщо дотримується процедура", - сказав він.

Як повідомлялося, арбітражний суд Нью-Йорка 2 серпня задовольнив позов Telenor до компанії "Сторм" у зв'язку з їхнім конфліктом як акціонерів українського оператора мобільного зв'язку ЗАТ "Київстар GSM" (Київ).

Суд визнав, що "Сторм" порушив угоду акціонерів, тому що, зокрема, не брав участі в засіданнях ради директорів і зборах акціонерів, а також придбав чи контролював прямо або через афільовані особи більше 5% компаній, що конкурують з "Київстаром" на українському ринку.

Реклама:

Арбітражний суд наказав "Альфа-груп " продати належні їй акції "Київстару" протягом 120 днів не пов'язаній з нею організації, або позбутися від пналежних їй пакетів акцій Turkcell (володіє третім за величиною українським мобільним оператором "Астелит") і "Українські новітні технології" – що перевщує 5%.

"Сторм" також має висунути своїх представників у раду директорів "Київстару" і забезпечити їх обрання й участь у засіданнях ради.

За словами Дідковського, рішення арбітражу необхідно перевести українською і подати в районний суд, що винесе своє рішення про його визнання або невизнання.

Він також відзначив, що у випадку невиконання "Стормом" рішення суду будуть притягнуті представники Державної виконавчої служби.

Виконавчий віце-президент Telenor, член правління "Київстару" Тор Халворсен додав, що у випадку, коли конфлікт не буде вичерпано, його компанія має намір юридично переслідувати "Альфа-груп" в усіх країнах, де та має активи. Він також підкреслив позицію Telenor відмовитися надалі від співробітництва з "Альфа-груп".

Крім того, Домбровський відзначив, що Telenor не згоден з останнім рішенням Вищого господарського суду України від 2 серпня про відмову компанії в касаційній скарзі на визначення Господарського суду Києва від 22 лютого 2007 року і постанова Київського апеляційного господарського суду від 15 травня 2007 року, якою ЗАТ "Київстар GSM" заборонялося оголошувати фінансові результати роботи.

"Ми не згодні з таким рішенням, але приймаємо його", - заявив юридичний радник Telenor. При цьому він додав, що подальшому компанія може звернутися у Верховний суд України.

ЗАТ "Київстар GSM" забезпечує покриття території, де проживає 99% населення України, охоплюючи мережею усі великі і малі міста і 28 тис. сільських населених пунктів, всі основні національні і регіональні траси, більшість морських і річкових узбереж України. Оператор надає послуги GPRS на всій території свого покриття в Україні, а також роуминговые послуги в мережах 321 закордонного оператора в 171 країні.

Компанія є лідером ринку мобільного зв'язку України (з часток 43,3%), кількість абонентів у червні збільшилося на 0,1 млн - до 22,21 млн.

Згідно даним компанії Telenor (Норвегія), одного з акціонерів "Киевстара", виторг ЗАТ у квітні-червні 2007 року, по оцінці AC&M Consulting, склала $524,05 млн, що на 27,4% більше, ніж за аналогічний період 2006 року. Чистий прибуток склав $89,8 млн, показник EBITDA $309,2 млн, що на 21,5% більше, ніж за квітень-червень 2006 року.

"Альфа-груп" належить 43,49% акцій ЗАТ "Киевстар GSM", Telenor - 56,51%.

"Інтерфакс-Україна"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: