Кінах: Товарообіг між Україною та Росією зріс на 29%

Вівторок, 21 серпня 2007, 12:21 -

За підсумками першого півріччя 2007 року товарообіг (товари та послуги) між Україною та Російською Федерацією досяг 15,43 млрд. доларів США і зріс на 29% порівняно з аналогічним періодом 2006 року.

При цьому експорт українських товарів досяг 5874,5 млн. доларів США й відповідно зріс на 61,1%. Вперше вдалося майже на мільярд доларів скоротити негативне сальдо.

Такі дані навів міністр економіки України Анатолій Кінах.

Реклама:

"У цілому чекаємо, що обсяг торгівлі між Україною та Російською Федерацією в поточному році перевищить планку 30 млрд. доларів США, а це є найвищим показником за весь період наших торговельно-економічних відносин", - сказав міністр.

Кінах зазначив, що протягом 2006 і першої половини 2007 року на новому якісному рівні шикувалися економічні відносини з найбільшим торговим партнером України. Поштовхом стала робота Комітету з питань економічного співробітництва Українсько-російської міждержавної комісії, який очолює прем’єр-міністр України Віктор Янукович.

Міністр проінформував, що в жовтні минулого року закладено початки, а в червні 2007 року закріплено чіткий механізм врегулювання проблемних питань українсько-російських торговельно-економічних взаємин. Це сприяло тому, що питання механізму захисних заходів у взаємній торгівлі було вирішене з урахуванням інтересів як української, так і російської сторони.

Зокрема, під час переговорів, у яких були задіяні провідні виробники, вдалося знайти взаємно прийнятне рішення і зберегти російський ринок для українського холоднокатаного прокату шляхом підписання відповідної Угоди, дія якої розповсюджується до середини 2010 року. Визначені у ній обсяги повністю задовольняють потреби наших підприємств, підкреслив Кінах. Підписано також аналогічну довгострокову угоду, яка регулює постачання арматури без обмежувального мита до 2011 року.

"Таким чином, на тривалий період українські металурги мають прогнозовані умови доступу на ринок Росії та можуть упевнено планувати свою виробничу діяльність", - зазначив міністр.

Окрім того, вирішується питання розширення постачань м’ясо-молочної продукції та відновлення експорту кондитерської галузі.

Кінах резюмував: "Україна й надалі заглиблюватиме торговельно-економічну співпрацю з усіма країнами, незалежно від напряму Захід чи Схід".

УНІАН

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: