S&P оприлюднило рейтинг України. Прогноз "негативний"

Четвер, 2 серпня 2007, 16:18 -

Міжнародне рейтингове агентство Standard&Poor’s підтвердило довгострокові суверенні кредитні рейтинги України ВВ- за зобов’язаннями в іноземній валюті і ВВ за зобов’язаннями в національній валюті.

Про це говориться в повідомленні агентства, передає "Інтерфакс-Україна".

S&P також підтвердило короткострокові рейтинги України за зобов’язаннями в іноземній і національній валюті на рівні В. S&P, крім того, підтвердило суверенний рейтинг вірогідності повернення боргу на рівні «4» і рейтинг України за національною шкалою uaAA.

Прогноз рейтингів - негативний.

Реклама:

"Що відображає стурбованість податково-бюджетними проблемами в країні у зв’язку зі скороченням електорального циклу", - йдеться в повідомленні. На думку рейтингового агентства, політичні ризики можуть знизитися в найближчій перспективі, проте скорочення електорального циклу продовжує негативно впливати на бюджетну дисципліну, процес приватизації і реалізацію важливих структурних реформ.

Враховуючи високу залежність України від цін на сировинні товари, S&P, як і раніше, висловлює заклопотаність у зв’язку із зростанням дефіциту торгового балансу без урахування торгівлі металами.

"Становлячи 12% від ВВП в 2007 році, борг уряду - значно нижчий середнього для країн рейтингової категорії "ВВ" (40% ВВП). Проте умовні зобов’язання значні і продовжують рости, їхній рівень, як і раніше, непрозорий. Тривала політична криза припинила якийсь значущий прогрес у сфері приватизації, що може призвести до істотного збільшення потреб у запозиченнях суспільного сектора цього року", - говориться в повідомленні.

S&P відзначає, що агресивне нарощування зовнішнього боргу фінансовим сектором створило базу для швидкого зростання внутрішнього кредитування, велика частина якого прив’язана до іноземної валюти, що збільшує зобов’язання домогосподарств і компаній, схильних до валютного ризику.

За оцінками S&P, у разі несприятливих змін в умовах зовнішньої торгівлі індикатори зовнішньої ліквідності можуть істотно погіршитись. Позитивний вплив на рівень рейтингів, як і раніше, здійснюють відносно низький рівень боргу уряду країни, так само, як і нещодавні позитивні тенденції в залученні прямих іноземних інвестицій.

"Ці чинники підтримують довгострокові перспективи зростання, які залишаються одними з кращих у регіоні", - говориться в повідомленні.

Нагадаємо, раніше ЗМІ писали, що рейтинговий комітет міжнародного рейтингового агентства Standart&Poors Rating Services 27 липня ухвалив рішення про зниження довгострокового кредитного рейтингу України.

Разом з тим, Міністерство фінансів повідомляє, що наразі в міністерстві відсутня інформація від рейтингових агентств щодо зміни суверенного рейтингу України.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: