Костусєв вказав "Укргаз-Енерго" на порушення

Середа, 11 липня 2007, 10:47 -

Антимонопольний комітет України зобов’язав ЗАТ "Укргаз-Енерго" привести умови укладених зі споживачами договорів на постачання природного газу у відповідність до вимог конкуренційного законодавства.

Про це повідомили у прес-службі Антимонопольного комітету.

Як встановив Комітет, у зазначених договорах товариство встановило вимоги, які зачіпають інтереси споживачів.

Так, покупця зобов’язано не продавати та не відчужувати будь-яким іншим способом куплений газ. Проте, вказують в АМКУ, це може призвести до обмеження конкуренції на ринку природного газу і прав суб’єктів господарювання щодо здійснення підприємницької діяльності.

Реклама:

Також договорами передбачено, що "Укргаз-Енерго" має попередити споживача про розірвання зі свого боку договору та припинення постачання газу не пізніше ніж за 5 днів до початку здійснення цих заходів. Таким чином, зазначають в АМКУ, товариство фактично позбавляє споживача можливості вчасно укласти договір з іншим постачальником.

Окрім цього, одним із пунктів договорів для покупця встановлюється штраф у розмірі 8% від вартості газу планового обсягу поставки на поточний місяць на користь постачальника у разі недопущення представників Державної інспекції з енергозбереження та ДП "Державна нафтогазова інспекція" на територію покупця. Однак, зазначають в АМКУ, оскільки у зазначених інспекцій є свої повноваження та порядок застосування відповідних санкцій, така вимога не є предметом цих договорів і може призвести до обмеження конкурентоспроможності промислових споживачів природного газу.

"Діяльність "Укргаз-Енерго" постійно знаходиться в полі зору Комітету, про що свідчать і сьогоднішні рекомендації, які є обов’язковими для розгляду. Ми й надалі стежитимемо, щоб умови взаємовідносин між цим монополістом та споживачами не суперечили вимогам конкуренційного законодавства", – зазначив Голова Антимонопольного комітету України Олексій Костусєв.

Зі свого боку, ЗАТ "Укргаз-Енерго" визнало порушення та зобов’язалося виконати рекомендації протягом 10 днів.

"Економічна правда"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: