Telenor: "Білайн" зазнав краху на українському ринку

Четвер, 21 червня 2007, 10:56 -

Виторг українського мобільного оператора ЗАТ "Українські радіосистеми" (УРС, ТМ "Білайн"), купівля якого в 2005 році поклала початок конфлікту між акціонерами компанії, у 2006 році виявилася в 4,3 рази нижче, ніж власник – російський "Вимпєлком" закладав у бізнес-план перед завершенням угоди.

Про це говориться в матеріалах оператора Telenor - одного з акціонерів "Вимпєлкома".

Нагадаємо, що купівля в 2005 році "Українських радіосистем" поклала початок конфлікту між акціонерами "Вимпєлкому".

Так, за даними Telenor, передбачуваний виторг УРС повинен був скласти за підсумками 2006 року $147 млн. Тим часом, у дійсності він досяг лише $34 млн. Причина полягає в низькому показнику середньомісячного виторгу на одного абонента (ARPU), що замість очікуваних $8,8 склав лише $4,1. При цьому абонентська база УРС практично збіглася з очікуваннями - 1,8 млн. чоловік.

Показник EBITDA, закладений у бізнес-план, також себе не виправдав. Негативна EBITDA українського оператора за підсумками 2006 року склала $35 млн., у той час як "Вимпєлком" закладав у бізнес-план аналогічний показник - $34 млн. - але зі знаком "плюс".

Реклама:

У прес-службі Telenor повідомили, що компанія опублікувала ті цифри, що були запропоновані раді директорів і акціонерам перед купівлею. Вже після угоди "Вимпєлком" переглядав бізнес-план своєї української дочки, повідомили в норвезькій компанії.

Однак у "Вимпєлкомі" до опублікованих цифр поставилися з деяким здивуванням.

"Головний фокус в Україні був і залишається спрямованим на посилення нашої активної абонентської бази. Формуючи свою частку ринку з реальних абонентів, ми створюємо плацдарм для високих показників з виторгу. Стосовно цього наші плани не коректуються - до 2010 року ми розраховуємо на все ті ж $300 млн. Єдиний показник, що ми скорегували - це вихід на позитивний показник EBITDA через вкрай загострену конкурентну ситуацію на ринку. Якщо ситуація на ринку стабілізується, ми плануємо досягти його до кінця 2007 року", - заявила представник прес-служби "Вимпєлкому" Олена Прохорова.

Як повідомлялося раніше, Telenor завжди виступав проти купівлі "Вимпєлкомом" УРС, вважаючи цю угоду необґрунтованою, з огляду на високий рівень проникнення мобільного зв'язку в Україні, а ціну невиправдано високою ($231 млн).

Проте, "Вимпєлкому" вдалося за підтримки іншого акціонера - російської "Альфа-груп" Міхаіла Фрідмана - завершити угоду, не отримавши схвалення ради директорів. В результаті Telenor подав до суду три позови, що оскаржують купівлю, проти "Альфи", керівництва "Вимпєлкому" і третіх осіб, що приймали участь у продажі.

По двох з них справа закрита на користь "Вимпєлкому", ще по одному має бути апеляційна скарга. Суд першої інстанції за позовом, що залишився, відмовив норвезькій компанії в її вимозі.

ВАТ "Вимпєлком" - другий за кількістю абонентів оператор мобільного зв'язку в Росії та країнах СНД. Крім Росії, компанія надає послуги зв'язку у Вірменії, Грузії, Казахстані, Таджикистані, Узбекистані, Україні. Основними акціонерами компанії є норвезька Telenor (29,9%) та російська "Альфа-груп" (43,8%).

"Інтерфакс-Україна"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: