Костусєв оштрафував "Нафтогаз" та "УкрГаз-Енерго"

Четвер, 21 червня 2007, 11:46 -

Антимонопольний комітет оштрафував НАК "Нафтогаз України" та СП "УкрГаз-Енерго" на 300 тис. грн. кожного за погоджені антиконкурентні дії.

Відповідне рішення комітет прийняв на засіданні в четвер.

Комітет установив, що в 2006 році компанії підписали угоду, відповідно до якої "Нафтогаз України" купує в "УкрГаз-Енерго" газ винятково для його реалізації своїм дочірнім підприємствам "Газ України" і "Газ-Тепло" для подальшої поставки підприємствам комунальної теплоенергетики, бюджетним організаціям, а також компанії "Укртрансгаз" для забезпечення його власних технологічних потреб.

Інший договір, укладений у 2006 році, передбачає, що "Нафтогаз України" купує в "Укргаз-Енерго" газ для його реалізації "Газу України" з метою поставки промисловим споживачам та енергогенеруючим компаніям, а також "Укртрансгазу" для подальшої реалізації газу як моторного палива.

Реклама:

Кожний із цих договорів містить пункти, згідно з якими "Нафтогаз України" зобов'язується не продавати і не відчужувати будь-яким іншим способом отриманий за цими договорами газ іншим господарюючим суб'єктам.

На думку комітету, компанії, які підписали ці угоди, обмежили інших господарюючих суб'єктів, зокрема промислових споживачів, у праві вільного вибору постачальника газу і умовах його поставки.

У ході засідання комітету представники компаній визнали погоджені антиконкурентні дії зі свого боку і зобов'язалися заплатити штрафи в держбюджет.

Водночас, член спостережної ради "УкрГаз-Енерго" Андрій Галущак зазначив, що причина підписання вищевказаних договорів - неузгодженість між нормами законодавства, які регулюють ринок газу та антиконкурентну сферу.

Він також зазначив, що ці договори діяли тільки в 2006 році, а тепер компанії підписали нові угоди, з огляду на зміни в законодавстві.

Як повідомляло агентство, наприкінці 2006 року АМКУ вже штрафував "УкрГаз-Енерго" на 170 тис. грн. за ненадання у встановлений строк у відповідь на відповідний запит комітету інформації для розслідування щодо відмови компанії поставляти в листопаді газ 16 промисловим підприємствам.

АМКУ рекомендував припинити такі дії. Уже в травні 2007 "Укргаз-Енерго" підвищило ціну газу для металургійних підприємств із 976,99 грн. до 1 000,99 грн. за тис. куб. м, включивши в кінцеву ціну витрати на його зберігання.

Після цього президент Віктор Ющенко звернувся до АМКУ та Генеральної прокуратури із проханням вивчити правомірність таких дій СП.

"Українські новини"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: