Росія запропонувала створити "зернову ОПЕК", Україна погодилася

Середа, 20 червня 2007, 21:02 -

Росія пропонує створити "зернову ОПЕК" для координації світової торгівлі зерном.

Про це в середу ввечері за підсумками засідання російсько-української комісії з питань АПК розповів журналістам міністр сільського господарства Росії Олексій Гордєєв.

"Росія запропонувала звернутися до країн - основних виробників й експортерів зерна з ідеєю про створення організації по типу тієї, що є в експортерів енергоресурсів, свого роду зерновий ОПЕК для координації виробництва та торгівлі зерном у світі", - цитує заяву російського міністра "РІА "Новини".

За його словами, з урахуванням зростаючої потреби в зерні для виробництва біопалива, а також для продовольчих потреб, всі країни світу повинні мати баланс виробництва та споживання зерна.

Реклама:

Міністр аграрної політики України Юрій Мельник погодився з пропозицією Гордєєва, відзначивши, що Росії, Україні та Казахстану необхідно скоординувати дії на зерновому ринку.

Міністри також розповіли, що в нинішньому році ряд регіонів Росії й України серйозно постраждали від посухи, що може призвести до втрат врожаю зернових.

Однак, на думку Гордєєва, причин для тривоги немає - запаси зерна обох країн можуть задовольнити внутрішні потреби й зберегти експорт на рівні минулих років.

"Нас турбує ряд світових тенденцій, насамперед, зростання світових цін на зерно. Зараз ціна за одну тонну продовольчого зерна становить більше 200 доларів", - додав глава Мінсільгоспу РФ.

Росія щорічно експортує в середньому 12 мільйонів тонн зерна, Україна - 10 мільйонів тонн.

Лєнта.ру

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: