"Газпром" хочуть витурити з Європи

Понеділок, 18 червня 2007, 15:18 -

"Газпром" може бути виключений із проекту будівництва Північно-Європейського газопроводу по дну Балтійського моря.

Про це заявила комісар Європейського союзу з питань конкуренції Нееле Кроес 16 липня.

На її думку, для збереження конкуренції виробництво енергії та її продаж мають бути розділені, щоб рішення, котрі стосуються інвестицій, не приймало б те саме керівництво.

"Подібний поділ має діяти і стосовно "Газпрому", - вважає єврокомісар.

Реклама:

"У випадку прийняття ЄС відповідних планів реформування енергетики, "Газпром" повинен відмовитися від розподільних активів у Східній Європі", - заявила вона.

За її словами, "Газпром" не може одночасно виконувати обидві ролі: добувати газ і володіти газорозподільними мережами країн, до яких поставляє газ.

Кроес вважає, що "Газпром" повинен - у випадку прийняття планів реформування енергетики - продати свою частку в естонській газорозподільній мережі Eesti Gaas, де йому належить 37% акцій і де він є найбільшим акціонером.

На думку єврокомісара, хоча європейський енергетичний ринок і є загальним для всіх, але не кожному гарантовані однакові можливості.

"Європа занадто залежить від єдиного постачальника енергоресурсів, тобто Росії", - сказала Кроес і закликала нових учасників на цей ринок.

Вона додала, що "Газпром повинен продати свою частку в балтійському морському трубопроводі (російсько-німецький газопровід Nord Stream), і це станеться рано чи пізно".

"Інтерфакс-Україна"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: