За півроку українські біржові активи подорожчали в два рази

П'ятниця, 15 червня 2007, 13:59 -

За неповні шість місяців цього року біржовий індекс Першої фондової торговельної системи (ПФТС) зріс більш ніж у 2 рази.

Про це пише газета "Дєло" в п'ятницю.

Головною причиною настільки стрімкого зростання індексу поточного року стали гроші іноземних інвесторів. Попит на цінні папери українських компаній істотно зріс.

На настрої інвесторів вплинули позитивні результати діяльності українських підприємств за 2006 рік і за перший квартал 2007 року.

Реклама:

Крім того, на думку видання, припливу великої кількості грошей з-за кордону посприяли гарна кон'юнктура цін на метал та металопродукцію на світових ринках, а також новини про українські компанії, що готуються вийти на IPO, "бичачі" ("биками" називають учасників фондового ринку, що грають на підвищення курсу цінних паперів) настрої на ринку.

Індекс ПФТС враховує в середньому близько 70% проведених угод на організованому ринку.

За словами віце-президента інвесткомпанії "Український фондовий центр" Віталія Шушковського, цього року в Україні дуже активні російські покупці.

"Російські інвестори скептично оцінюють перспективи свого ринку. Тому частина з них прийшла до України. На їх рахунок можна віднести значну частку зростання українського ринку акцій", - говорить він.

У експертів немає єдиної думки щодо того, як поведеться індекс ПФТС надалі.

"Український фондовий ринок значно перегрітий, акції більшості емітентів, що входять до індексного кошику ПФТС, переоцінені. Корекція повинна наступити найближчим часом", - говорить брокер "Конкорд Капітал" Анастасія Назаренко.

Аналітик інвестиційної компанії "Проспект Інвестментс" Олена Євдоченко притримується трохи іншої думки.

"Ринок може зростати ще якийсь час, а потім, до публікації фінансових показників за перше півріччя 2007 року, знаходитися в стабільному стані", - говорить вона.

З Євдоченко згоден інвестиційний менеджер КУА "Укрсібессет Менеджмент" Артем Матешко. "В учасників ринку буде гарна мотивація до кінця першого півріччя утримати ринок на високому рівні в 1000 пунктів і більше", - вважає він.

Крім того, що індекс подолав "круглу оцінку", не може не обнадіювати і те, що індекс ПФТС все точніше відображає реальний стан фондового ринку України.

Зростання інформативності індексу експерти пов'язують з тим, що закордонних портфельних інвесторів, що виступають основними покупцями акцій українських підприємств, цікавлять в основному високоліквідні папери великих емітентів.

А більшість таких цінних паперів враховується при розрахунку індексу. Таким чином, індекс ПФТС враховує в середньому близько 70% проведених угод на організованому ринку і є досить об'єктивним індикатором фондового сектора.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: