Бойко звільнив керівника "СхідГЗК" через екологічну аварію

П'ятниця, 1 червня 2007, 19:55 -

Міністерство палива та енергетики звільнило генерального директора ДП "СхідГЗК" Пєрькова П.Г. із займаної посади через аварію, що сталася на комбінаті 11 травня.

Про це повідомляє прес-служба відомства у п’ятницю.

За даними комісії, звіт якої було заслухано, у м. Жовті Води Дніпропетровської області на сірчанокислотній дільниці гідрометалургійного заводу державного підприємства "Східний гірничо-збагачувальний комбінат" мала місце надзвичайна ситуація техногенного характеру з викидом у повітря 0.317 тонни сірчаної кислоти, яка відноситься до небезпечних хімічних речовин (НХР) 2 класу.

Це аварія з викидом НХР, що перевищує допустимі норми у 6 разів, зона хімічного забруднення поширюється за межі об’єкта та створено фактори ураження персоналу об’єкта, населення та забруднення навколишнього природного середовища.

За інформацією Головного державного санітарного лікаря Дніпропетровської області, понад 100 осіб звернулося до лікувальних закладів за допомогою з причин, пов’язаних з аварією.

Реклама:

На думку комісії, причиною аварії стало грубе порушення керівництвом та технічним персоналом ДП "СхідГЗК" технологічного регламенту експлуатації виробництва.

Прокуратурою Дніпропетровської області за даним фактом порушено кримінальну справу.

Як свідчать заяви керівників органів виконавчої влади та місцевого самоврядування П’ятихатського району, а також жителів навколишніх сіл, понаднормативні викиди НХР у повітря стали нормою роботи цього підприємства. На думку комісії, цим порушується стаття 50 Конституції про право громадян "на безпечне життя і здоров’я довкілля та на відшкодування завданої пошкодженням цього права шкоди".

Крім цього, за висновком комісії, керівництвом ДП "СхідГЗК" систематично не виконуються приписи державних управлінь Мінприроди та МНС у Дніпропетровській області про оповіщення населення в разі виникнення надзвичайної ситуації на підприємстві.

За інформацією органів місцевого самоврядування, екологічна ситуація в регіоні є стабільною та не створює передумов заподіяння екологічної шкоди.

"Економічна правда"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: