Словаччина відмовиться добудовувати КГЗКОР, якщо їй заплатять

Середа, 30 травня 2007, 13:17 -

Словаччина відмовляється від участі в проекті добудування Криворізького гірничо-збагачувального комбінату окислених руд (КГЗКОР, Кіровоградська обл.), однак хотіла б одержати в рамках розрахунків за свою частку грошові кошти або товари.

Про це повідомив міністр економіки Словаччини Любомир Ягнатек.

"Словацька сторона не має зацікавленості в спільному підприємстві (створеному Україною для добудування КГЗКОР), ми даємо шанс українській стороні, щоб вона далі продовжила забудову", - сказав міністр на прес-конференції в Києві за підсумками засідання українсько-словацької міжурядової комісії зі співробітництва.

За його словами, у ході переговорів будуть установлені частки держав у незавершеному будівництві комбінату.

Реклама:

"Далі ми пропонуємо два варіанти: розрахуватися або грішми, або товарами - є група товарів, які ми готові прийняти", - сказав Ягнатек.

Міністр економіки України Анатолій Кінах нагадав, що уряд створив спільне підприємство для добудування КГЗКОР, у якому контрольний пакет залишився за українською стороною. За його словами, зараз ведуться переговори з Румунією й Словаччиною, і Київ має намір діяти тільки по узгодженню із країнами-партнерами.

"Сподіваюся, вони завершаться найближчим часом", - сказав Кінах.

Він підкреслив, що з урахуванням світової кон'юнктури ринку проект добудування КГЗКОР є конкурентноздатним.

Будівництво КГЗКОРу почалося в 1985 році. Після розпаду СРСР його правонаступником стала Україна, уряд якої 2 серпня 2006 року видав розпорядження, відповідно до якого на базі майна комбінату, який є держвласністю, буде створено СП у формі АТ з держчасткою у статутному фонді не менш ніж 50%+1 акція.

Раніше спеціальна урядова комісія з розгляду заявок потенційних інвесторів завершення будівництва КГЗКОРу визнала пропозиції російського "Металоінвєсту" і запорізької "Смарт-групп" із завершення будівництва комбінату найбільш оптимальними.

Комісія розглядала пропозиції акціонерів ЗАТ "Металоінвєст" і ТОВ "Смарт-групп", а також пропозиції корпорації Mittal Steel.

Загальний обсяг інвестицій, необхідних для завершення будівництва й уведення в експлуатацію КГЗКОРу, за попередніми даними, становить близько 804 млн. дол.

"Інтерфакс-Україна"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: