Конгрес США назвав газову ОПЕК "глобальною організацією рекету"

Середа, 4 квітня 2007, 12:11 -

Палата представників конгресу США звернулася до держсекретаря Кондолізи Райс із листом із приводу створення "газової ОПЕК". У ньому заступник голови комітету з іноземних справ палати Ілеана Роз-Летінен вимагає проінформувати уряд Росії про те, що створення газового картелю буде розглядатися як навмисна загроза США, а сама "газова ОПЕК" - ніщо інше, як "глобальна організація по вимаганню й рекету".

Раніше повідомлялося, що на щорічній зустрічі країн-експортерів газу в Досі (Катар), що намічена на 9 квітня, буде підписана угода про створення "газової ОПЕК". Засновниками організації, яка поєднує найбільші країни, що експортують газ, стануть Росія, Іран, Катар, Венесуела й Алжир.

При цьому ще влітку 2006 року експерти вважали малоймовірною можливість створення газового картелю. Однак ситуація змінилася після того, як у січні 2007 року духовний лідер Ірану аятола Алі Хаменеі на зустрічі із секретарем Радбезу РФ Ігорєм Івановим, запропонував створити "газову ОПЕК".

У листопаді 2006 року британська газета The Financial Times повідомляла, що експерти НАТО підготували доповідь, у якій заявляють, що Росія може створити картель країн-експортерів газу. На це глава експертного управління адміністрації президента РФ Аркадій Дворковіч заявив, що Росія не має наміру ініціювати створення подібної структури.

Лєнта.ру

Реклама:

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: