Бєларусь: Позиція "Газпрому" - провокація. Газ по $105 не влаштовує білорусів

Середа, 27 грудня 2006, 17:23

Запропонована "Газпромом" для Білорусії ціна поставок газу з 2007 року в розмірі 105 дол. за 1 тис. куб. м і перехід на рівнодохідні ціни через 2 роки неприйнятний для Білорусії, заявив перший заступник міністра енергетики Білорусії Едуард Товпенець на прес-конференції в середовище в Мінську.

За його словами, такий рівень ціни був запропонований "Газпромом" у середині грудня. При цьому він стверджує, що наприкінці листопада сторони домовилися, що ціна газу для Білорусії становитиме 75 дол.

Перший заступник міністра також відзначив, що крім розбіжностей у строках переходу на рівнодоступні ціни, білоруська сторона по іншому оцінює їхній рівень.

Так, "Газпром" вважає рівнодохідною ціну в 180 дол., по білоруських розрахунках вона становить 145 дол. Білорусія також готова перейти на такі ціни через 4 роки - з 1 січня 2011 року.

Реклама:

Товпенець також повідомив, що "25 грудня були майже погоджені позиції по підрахунку ціни газу, близької до тієї, на яку можна погодитися".

За його словами, відповідний графік підвищення ціни був завізований заступником голови правління "Газпрому" Владіміром Голубєвим.

"Гірше всього те, що всі домовленості, які вже були на фініші, не виконуються "Газпромом". Позиція "Газпрому" дивує. Це певна провокація", - заявив Товпенець.

"Інтерфакс-Україна"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!