ЧИ БУДЕ ГАЗ В УКРАЇНІ ПІСЛЯ СМЕРТІ ТУРКМЕНБАШІ?

Четвер, 21 грудня 2006, 12:18

Смерть президента Туркменії Сапармурата Ніязова несе ризики для споживачів газу в Європі, пишуть у четвер у спеціальному повідомленні аналітики Deutsche UFG.

"Смерть лідера Туркменії Сапармурата Ніязова може призвести до проблем для газового балансу "Газпрому". Згідно підписаним у січні 2006 угодам "Газпром експорту", "Нафтогазу України" та RosUkrEnergo поставки газу до України йдуть з Туркменії, Узбекистану та Казахстану. Цього року "Газпром експорт" та "Нафтогаз України" повинні купити в Туркменії 41 млрд. куб. м газу", - зазначається в звіті Deutsche UFG.

"Якщо смерть Ніязова призведе до політичної нестабільності та соціальних хвилювань, це може призвести до порушення поставок газу з Туркменії на адресу RosUkrEnergo та України. Ми думаємо, що якщо це трапиться, Україні доведеться шукати інші джерела газу і російський газ вбачається в даному випадку природним вибором. Ми зазначаємо, однак, що "Газпром" не зможе знайти 41 млрд. куб. м газу за такий короткий час. У результаті деякі з клієнтів (на внутрішньому та зовнішньому ринках) можуть постраждати від недостачі поставок газу через нездатність "Газпрому" задовольнити всі зобов'язання", - попереджають аналітики Deutsche UFG.

Аналітик "Ренесанс Капіталу" Роман Єлагін розділяє заклопотаність ситуацією з поставками туркменського газу до Європи, зазначаючи, що "може виникнути невизначеність у відносинах Туркменії з "Газпромом".

Реклама:

Інтерфакс-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!