НБУ перебуває на межі втрати своєї незалежності через Симоненка?

Середа, 1 листопада 2006, 19:07 -

Національний банк перебуває на межі втрати своєї незалежності в питанні проведення грошово-кредитної й валютної політики, заявив глава Ради Асоціації українських банків, член комітету Верховної Ради з питань фінансів і банківської діяльності Станіслав Аржевітін.

"Мені здається, Нацбанк зараз, як ніколи, на порозі втрати своєї незалежності, тому що деякі політичні сили всерйоз мають намір підім'яти під себе два держбанки і потім, звичайно, порушити питання про Нацбанк... Не дай Боже, він знову стане такою фінансовою конторою уряду зразка 1992-1994 р.", - сказав Аржевітін на прес-конференції 1 листопада, передає "Інтерфакс-Україна".

Коментуючи законодавчу ініціативу глави парламентської фракції Компартії Петра Симоненко щодо надання Кабінету міністрів права призначати третину членів наглядових рад державних банків, Аржевітін відзначив, що підтримувати таку пропозицію недоцільно.

"Мені здається, це суперечить і логіці, і здоровому глузду. Якщо узяти до уваги, що Кабмін і Верховна Рада зараз по новій політичній реформі - це один гравець на цьому ринку, то сконцентрувати всі такі банки в одних руках, мені здається, що це не є гарним знаком", - сказав Аржевітін.

Реклама:

В Україні діють державні Ощадбанк та Укрексімбанк. Відповідно до діючого закону про банки, до складу НР держбанків входять по сім осіб, призначуваних, відповідно, Верховною Радою та президентом.

Ощадбанк засновано в 1991 році, Укрексімбанк - в 1992 році, всі їхні акції належать державі.

За даними Нацбанку, до липня поточного року за обсягом загальних активів (9 млрд. 548 млн. грн.) Ощадбанк займав сьоме, Укрексімбанк (12 млрд. 930 млн. грн.) - п'яте місце серед 166 банків, які діяли в країні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: