НБУ дозволить небанківським фінустановам обмінювати готівкову валюту

Середа, 7 червня 2006, 17:15 -

Національний банк має намір дозволити небанківським фінустановам надавати послуги готівкового обміну валют.

Про це журналістам заявив заступник голови НБУ Олександр Савченко, повідомляють Українські новини.

Реклама:

"Ми розробили постанову, відповідно до якої небанківські фінансові установи зможуть у перспективі займатися валютообмінними операціями", - сказав він.

Такий намір Нацбанк мотивує необхідністю створення більш конкурентного середовища на ринку готівкового валютного обміну, що сприяло б поліпшенню якості послуг.

Заступник голови НБУ також підкреслив, що після введення Нацбанком з 26 березня вимог щодо поліпшення технічного стану пунктів обміну валют, число пунктів, що працюють по агентським угодам, дещо скоротилося.

"Чисельність пунктів-агентів скорочується, однак кількість безбалансових банківських відділень росте, тому загальна чисельність точок обміну валют у країні росте", - сказав Савченко.

На думку Нацбанку, розширення доступу до надання послуг готівкового валютного обміну знизить рентабельність роботи в даному сегменті, що приведе до скорочення числа валютообмінних пунктів.

"Щоб пункти працювали рентабельно, їх повинно бути менше... При стабільності валюти обмінні пункти повинні бути тільки для туристів. А в нас населення ходить перед виборами міняє й після виборів міняє. Національний банк веде пропаганду за те, щоб населення не міняло безглуздо туди-сюди валюту, втрачаючи на курсі. Сподіваємося, що через 2-3 роки основними клієнтами обмінних пунктів будуть туристи або наші громадяни, що виїжджають за кордон", - сказав Савченко.

Як повідомляло агентство, у грудні 2005 року НБУ заявив про доцільність скорочення загального числа обмінних пунктів на 20-30% з 2 тис. 900 до 2 тис. 300.

За станом на початок 2005 року, по даним НБУ, в Україні було зареєстровано близько 2 тис. 900 обмінних пунктів, з яких близько 1 тис. 500 працювали за агентськими угодами з банками.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: