Наскільки рентабельна ОГХК з точки зору економіки?

Наскільки рентабельна ОГХК з точки зору економіки?

Чому фінансові показники підприємства зросли у 2021 році та чи є ресурси для росту в майбутньому?
Четвер, 7 жовтня 2021, 08:13
т. в. о. голови правління АТ "Об'єднана гірничо-хімічна компанія"

У 2021 році АТ "Об'єднана гірничо-хімічна компанія" (ОГХК) не лише виконало всі зобов'язання перед державою щодо сплати дивідендів за 2020 рік, сума яких становила 184,6 млн грн, а й доплатила 69 млн грн дивідендів за 2018 рік.

Це в понад чотири рази перевищує аналогічний показник 2019 року, який становив близько 50 млн грн. Хоча в інформаційному просторі було чимало закидів про нібито невисоку рентабельність нашого підприємства. Про що це свідчить?

Перш ніж вірити будь-яким гучним критичним заявам, потрібно уважно подивитися на конкретні показники. Тож пропоную глянути на результати роботи ОГХК і розвиток компанії з точки зору чисел та чітких фінансових індикаторів.

Показники економічні

Збільшення фінансових показників діяльності компанії на понад третину лише за вісім місяців – неабияке досягнення навіть для стартапів, які на початку своєї роботи до певного рівня демонструють високі темпи зростання.

Реклама:

А от для великого підприємства, яке працює багато років та є лідером своєї галузі, така значна динаміка розвитку – явище зовсім рідкісне.

У вересні ОГХК підбила підсумки роботи за вісім місяців 2021 року.

Виручка за січень-серпень 2021 року становила понад 2,68 млрд грн, що на 35,8% перевищує аналогічні показники 2020 року. Валовий прибуток ОГХК за вісім місяців 2021 року зріс до 839 млн грн, що на 37,3% більше за відповідні показники 2020 року. Прибуток від основної діяльності зріс на 37,2% до 473,1 млн грн.

EBITDA (прибуток до сплати податків) за вісім місяців 2021 року становить 602,2 млн грн, що на 149 млн грн або 32,9% перевищує показник 2020 року. На початку вересня на рахунках підприємства було майже 615 млн грн. Фактичні результати чистого прибутку за перше півріччя становили 284 млн грн при плані 277 млн грн.

Зрозуміло, що досягнути такого значного результату було вкрай непросто. Серед основних причин збільшення прибутковості ОГХК – зростання відсотка відвантаження готової продукції та оптимізація цінової політики компанії.

Це не єдині причини. ОГХК тримає курс на збільшення прибутку через оптимізацію витрат та підвищення ефективності використання ресурсів. Це стосується залучення власного парку гірничої техніки, його працездатності, мінімізації аварійних зупинок, терміну відновлювальних ремонтів та оновлення обладнання.

Показники виробничі

У серпні Вільногірський ГМК виконав планові показники з розкриву на 111,7%, з видобутку – на 111,5%, з автоперевезення – на 102,9%. Аналогічна ситуація – у філії ІГЗК: план з розкриву виконано на 123,3%, з видобутку – на 100%.

Для збільшення виробничих показників працюємо за кількома напрямами.

Ми ретельно проаналізували причини простоїв гірничої техніки і розробили комплекс заходів з оптимізації її роботи. Для фахової допомоги ОГХК запросила провести аудит відомі організації – "Цеппелін Україна" та "БелАЗ Україна".

Після проведених аудитів ми отримали рекомендації щодо покращення умов роботи техніки, оптимізації маршрутів автотранспорту, зменшення часу технологічних операцій. Впровадження рекомендацій уже дало результати. Ми бачимо ріст продуктивності праці та показників виробництва загалом.

Безперервно триває модернізація виробничих потужностей на всіх об'єктах Вільногірської та Іршанської філій ОГХК. Завдяки переходу на сучасну високоефективну техніку фінансові результати компанії теж зростають.

На фабриці кар'єру №7 Іршанського ГЗК ми модернізували схему збагачення. Замість більшої частини парку морально та фізично зношених гвинтових сепараторів великого діаметра там були встановлені сучасні аналоги.

На фабриці кар'єру №9 Іршанського комбінату встановили та запустили батарею гідроциклонів малого діаметра, які зменшують втрати продукції. Крім того, завершили проєктування нової гравітаційної фабрики кар'єру №8 філії ІГЗК та збудували дешламатор, який є частиною нової схеми збагачення.

За попередніми прогнозами, будівництво фабрики кар'єру №8 продовжиться в листопаді-грудні. Більша частина обладнання для цього об'єкта вже закуплена та зберігається на складі філії. Крім того, почалося проєктування нової фабрики доведення чорнових концентратів з підвищеним вмістом сидериту. На об'єкті планується застосування електростатичного методу збагачення.

Усі плани щодо капітальних вкладень виконуються згідно із затвердженими графіками, у повному обсязі і відповідно до затвердженого фінплану підприємства. Сукупні інвестиції в модернізацію виробництва перевищують 14 млн дол за рік. Усю інвестиційну та операційну діяльність підприємство здійснює за власні кошти.

Показники соціальні

ОГХК – це передусім люди, які працюють у компанії, а не техніка та обладнання. Питання соціального забезпечення наших працівників, інвестицій у людський капітал є такими ж важливими, як і інвестиції в "залізо".

У 2021 році ОГХК не лише суттєво підвищила фінансові показники, а й оздоровила рекордну кількість працівників. Лише на літній відпочинок працівників компанія витратила близько 11 млн грн (понад 5 млн грн – ВГМК, майже 6 млн грн – ІГЗК).

Оздоровчу діяльність профспілкових організацій філій було профінансовано на 100% уперше за багато років. Так само вперше за багато років були переглянуті колективні трудові договори ВГМК та ІГЗК. Завдяки змінам та доповненням соціальний пакет для трудових колективів філій було суттєво покращено.

Наше підприємство дбає не лише про техніку і працівників, а й про громади.

У серпні 2021 року ОГХК почала реконструкцію водозабірних споруд насосної станції філії ВГМК. Завдяки реалізації проєкту значно зросте якість питної води, яка постачається комунальним підприємствам Вільногірська. В оновлення системи водопостачання ОГХК вкладе щонайменше 21 млн грн.

Тримаємо курс на зростання

Маю всі підстави вважати, що фінансові показники ОГХК зростатимуть і надалі. Після того, як Кабінет міністрів затвердив фінансовий план ОГХК на 2021 рік, у нас відкрилася можливість придбання нової техніки, яка вкрай необхідна для підтримання показників роботи підприємства на високому рівні.

Уже невдовзі у нас з'являться потужний кран, гідравлічні екскаватори, автомобілі-вахтовки для доставки персоналу в кар'єр, бульдозер, грейдер. Оновлення парку машин дозволить не лише збільшити коефіцієнт їх виходу, а й пройти важкий для відкритих кар'єрів осінньо-зимовий період з мінімальними простоями.

Нові можливості для нарощування виробничих потужностей нашій компанії дасть освоєння Селищанської ділянки титанових руд. Нагадаю, що спецдозвіл на розробку цього родовища ОГХК отримала наприкінці серпня.

Зараз ми готуємо проєктно-кошторисну документацію для проведення геологорозвідувальних робіт на Селищанській ділянці. Це родовище розташоване поруч з об'єктами Іршанської філії. Завдяки цьому ми зможемо розпочати гірничо-експлуатаційні роботи з мінімальними затратами ресурсів та часу.

Будівництво гірничо-збагачувального комплексу на Селищанському родовищі забезпечить Іршанський ГЗК стабільною роботою більш ніж на 50 років. Масштабна модернізація ОГХК вже дала перші реальні результати. Ми не плануємо зменшувати оберти, далі – тільки більше.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!